Jenő
-3 °C
6 °C

Működik a magyar kutatók maláriadetektora

000 Nic6216539
2014.05.19. 09:15

Még 2013-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszékén kifejlesztettek egy hordozható maláriadiagnosztikai eszközt, amely új elv alapján, magneto-optikai módszerrel képes kimutatni a kórokozók jelenlétét a vérben. Az eredményeket akkor közölte a Nature Scientific Reports, ezután több kutatóintézet megkereste a magyar szakembereket. 

A portugál Institutode Medicina Molecular és az ausztrál Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research kutatóintézetek biológusaival létrejött együttműködés új eredményeket hozott. Az ezekről szóló szakcikk a Plos One tudományos folyóiratban jelent meg.

A projektben résztvevő BME-s doktoranduszok, Butykai Ádám, Molnár András és Orbán Ágnes beüzemelték a lisszaboni Instituto de Medicina Molecular kutatóintézetben a diagnosztikai berendezés hordozható változatát, és méréseket végeztek malária kórokozókkal fertőzött sejtkultúrákból készített vérmintákon. Kiderült, hogy az eszköz már a paraziták legkorábbi életszakaszában is képes kimutatni a fertőzést, így alkalmas lehet klinikai és terepi diagnózisra is.

A kísérletekből kiderült, hogy az eszköz olcsó és hatékony alternatíva lehet új, malária elleni gyógyszerek tesztelésére. Az ilyen gyógyszerek hatóanyagainak tesztelése napjaink egyik kiemelt kutatási területe, ugyanis a kórokozók gyors alkalmazkodási képessége miatt a XX. században a legtöbb tömegesen alkalmazott gyógyszerrel szemben ellenálló változatok jelentek meg.

malaria
Fotó: Kézsmárki Zoltán / physik.uni-augsburg.de

Az eszközt már élesben is letesztelték, sikeresen diagnosztizált maláriás betegeket a lisszaboni Santa Maria kórházban. A napokban beüzemelik a továbbfejlesztett prototípust a University of Western Australia maláriakutató-intézetében, ahol a malária elleni gyógyszerek hatását vizsgálják majd fertőzött vérmintákon.

A kutatócsoport vezetője, Kézsmárki István jelenleg az Augsburgi Egyetem vendégprofesszora. Az idei Lendület program egyik nyerteseként hazatér a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem Fizika Tanszékére, ahol fiatal kollégáival együtt folytatják a maláriadiagnosztikai kutatásaikat. A közeljövőben Magyarországon egyedülálló maláriakutató-labor hoznak létre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?