Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Ha el akar hízni, aludjon világosban

2014.06.02. 09:44

Egy brit kutatócsoport szerint összefüggés van a túl világos hálószoba és az elhízás között. A Londoni Rákkutató Intézet munkatársai megfigyelték, hogy azok a nők hajlamosabbak felszedni némi súlyt, akiknek nincs teljesen sötét a hálószobájukban. Ezek nem közvetlen bizonyítékok, így maguk a kutatók sem ajánlják, hogy azonnal rohanjunk vastagabb függönyöket vásárolni.

A tanulmányhoz 113 ezer nőt vizsgáltak meg. Egy tesztben arról kérdezték őket, hogy a hálószobájukban

  • elég világos van-e ahhoz, hogy tudjanak olvasni;
  • tudnak-e olvasni a fény mellett, vagy csak a tárgyak körvonalait látják;
  • látják-e a tárgyak körvonalait, vagy csak a kezüket, ha az arcukhoz emelik;
  • még a kezüket sem látják, esetleg szemfedőt viselnek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a világosban alvó nők hajlamosabbak az elhízásra, de még a kutatók sem tudják, hogy miért van így.

Ebben a nagy vizsgált csoportban összefüggést fedeztünk föl a fénynek való éjszakai kitettség, illetve a túlsúly és elhízás között. Ahhoz viszont nincs elég bizonyítékunk, hogy kijelenthessük, a lesötétített hálószoba hatással lesz a testsúlyunkra. Talán van valami magyarázata az összefüggésnek; az eredmények mindenesetre elég érdekesek ahhoz, hogy folytassuk a kutatást.

– mondta Anthony Swerdlow, az intézet kutatója a BBC-nek.

A jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy a fény megzavarja a szervezet belső óráját, ami még abban az evolúciós szakaszban alakult ki, amikor az ember a nappali fényhez alkalmazkodott.

Az már bizonyított, hogy a fénynek hatása van a hangulatra, a fizikai teljesítményre, illetve a 24 órás emésztési ciklusra, és azt is tudják, hogy a mesterséges fény megzavarja a szervezet belső óráját, és késlelteti az alvás közben termelődő melatonin hormon kiválasztódását.