Judit
3 °C
7 °C

Ha el akar hízni, aludjon világosban

2014.06.02. 09:44

Egy brit kutatócsoport szerint összefüggés van a túl világos hálószoba és az elhízás között. A Londoni Rákkutató Intézet munkatársai megfigyelték, hogy azok a nők hajlamosabbak felszedni némi súlyt, akiknek nincs teljesen sötét a hálószobájukban. Ezek nem közvetlen bizonyítékok, így maguk a kutatók sem ajánlják, hogy azonnal rohanjunk vastagabb függönyöket vásárolni.

A tanulmányhoz 113 ezer nőt vizsgáltak meg. Egy tesztben arról kérdezték őket, hogy a hálószobájukban

  • elég világos van-e ahhoz, hogy tudjanak olvasni;
  • tudnak-e olvasni a fény mellett, vagy csak a tárgyak körvonalait látják;
  • látják-e a tárgyak körvonalait, vagy csak a kezüket, ha az arcukhoz emelik;
  • még a kezüket sem látják, esetleg szemfedőt viselnek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a világosban alvó nők hajlamosabbak az elhízásra, de még a kutatók sem tudják, hogy miért van így.

Ebben a nagy vizsgált csoportban összefüggést fedeztünk föl a fénynek való éjszakai kitettség, illetve a túlsúly és elhízás között. Ahhoz viszont nincs elég bizonyítékunk, hogy kijelenthessük, a lesötétített hálószoba hatással lesz a testsúlyunkra. Talán van valami magyarázata az összefüggésnek; az eredmények mindenesetre elég érdekesek ahhoz, hogy folytassuk a kutatást.

– mondta Anthony Swerdlow, az intézet kutatója a BBC-nek.

A jelenség egyik lehetséges magyarázata, hogy a fény megzavarja a szervezet belső óráját, ami még abban az evolúciós szakaszban alakult ki, amikor az ember a nappali fényhez alkalmazkodott.

Az már bizonyított, hogy a fénynek hatása van a hangulatra, a fizikai teljesítményre, illetve a 24 órás emésztési ciklusra, és azt is tudják, hogy a mesterséges fény megzavarja a szervezet belső óráját, és késlelteti az alvás közben termelődő melatonin hormon kiválasztódását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?