Júlia, Rita
13 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Tanuljon nyelveket, nem fog elhülyülni

2014.06.02. 13:46

Egy új kutatás szerint lassíthatja az agy öregedését a nyelvtanulás, sőt az idegen nyelv felnőtt kori elsajátítása is – írja az MTI. Az Annals of Neurology legújabb számában megjelent tanulmány szerint a vizsgálatban részt vett 262 személy olvasása, beszédének gördülékenysége és az intelligenciája is javult; őket először 11 éves korukban, majd a hetvenes éveikben vizsgálták meg.

Korábbi kutatási eredmények már utaltak rá, hogy a kétnyelvűség évekkel későbbre halaszthatja a mentális képességek hanyatlását. Az új tanulmány fő kérdése az volt, vajon az új nyelv megtanulása javít-e a gondolkodási-megismerési képességeken, vagy a jobb kognitív adottságú emberek nagyobb eséllyel tanulnak-e meg idegen nyelveket.

Idősebbek is elkezdhetik

A kutatásban részt vevő 262, Edinburgh-i születésű ember intelligenciatesztjének adatait vizsgálta meg az Edinburgh-i Egyetem agyi öregedéssel és kognitív betegségekkel foglalkozó központjának kutatója, Thomas Bak.

  • A teszteket a résztvevők 11 éves korában végezték.
  • Az alanyokat megvizsgálták a hetvenes életéveikben is, 2008 és 2010 között. 
  • Az angolon kívül mindannyian beszéltek még egy vagy több nyelvet.
  • A csoportból 195-en 18 éves koruk előtt tanultak meg egy idegen nyelvet, 65-en ezután.

A vizsgálat adatai szerint azok, akik két vagy több nyelvet beszéltek, sokkal jobb gondolkodási képességekkel rendelkeztek, mint amit az alapteszt szerint várhattak volna. A nyelvtanulás leginkább az általános intelligenciát és az olvasást befolyásolta.

A hatások azoknál is mérhetők voltak, akik nem a gyerekkorukban, hanem később kezdtek el második nyelvet tanulni. Bak szerint a figyelemben, az összpontosításban és a beszéd gördülékenységében jelentkezett javulást nem lehet az eredeti intelligenciával magyarázni.