Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Ez marad a kólából, ha kiveszi a vizet

2014.06.04. 09:19

A kólákkal kapcsolatos legendák szinte végtelenek, a legismertebbek szerint feloldja az emberi fogat, leszedi a vízkövet, és még az aszfaltot is felmarja, ha véletlenül kiöntjük. Azt is sokan tudják, hogy a népszerű üdítőitalt valójában egy szirupos alapból készítik, hiszen az alap összetevők a címkén szereplő adatok szerint: víz, fruktóz-glükózszörp és szén-dioxid. De vajon hogy néz ki ez a fruktóz-glükózszirup?

CrazyRussianHacker, a népszerű youtube-os videós, aki korábban számos trükköt bemutatott már (például azt, hogy lehet felbontani egy konzervet nyitó nélkül), most arra vállalkozott, hogy megmutatja, mi marad a kólából, ha kivesszük belőle a vizet (és a szén-dioxidot). A felvételen az látszik, ahogy először fél-, majd kétliternyit forral addig egy lábosban, amíg csak egy nyúlós, ragadós massza marad hátra.

Állítása szerint ez nagyjából az üdítőben lévő cukor, színezőanyagok (a címke szerint például szulfitos-ammóniás karamell) koffein. A nem túl gusztusos anyagot egy brazil lány még tovább hevítette, az ő végeredménye még őrült orosz társánál is érdekesebb: a massza egy idő után szépen csillogó, szivacsos szerkezetű valamivé áll össze, amit avatatlan szem akár kátránynak is nézhetne.