Olivér
4 °C
8 °C

Ez marad a kólából, ha kiveszi a vizet

2014.06.04. 09:19

A kólákkal kapcsolatos legendák szinte végtelenek, a legismertebbek szerint feloldja az emberi fogat, leszedi a vízkövet, és még az aszfaltot is felmarja, ha véletlenül kiöntjük. Azt is sokan tudják, hogy a népszerű üdítőitalt valójában egy szirupos alapból készítik, hiszen az alap összetevők a címkén szereplő adatok szerint: víz, fruktóz-glükózszörp és szén-dioxid. De vajon hogy néz ki ez a fruktóz-glükózszirup?

CrazyRussianHacker, a népszerű youtube-os videós, aki korábban számos trükköt bemutatott már (például azt, hogy lehet felbontani egy konzervet nyitó nélkül), most arra vállalkozott, hogy megmutatja, mi marad a kólából, ha kivesszük belőle a vizet (és a szén-dioxidot). A felvételen az látszik, ahogy először fél-, majd kétliternyit forral addig egy lábosban, amíg csak egy nyúlós, ragadós massza marad hátra.

Állítása szerint ez nagyjából az üdítőben lévő cukor, színezőanyagok (a címke szerint például szulfitos-ammóniás karamell) koffein. A nem túl gusztusos anyagot egy brazil lány még tovább hevítette, az ő végeredménye még őrült orosz társánál is érdekesebb: a massza egy idő után szépen csillogó, szivacsos szerkezetű valamivé áll össze, amit avatatlan szem akár kátránynak is nézhetne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?