Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ne kerüljön szoros kapcsolatba tevékkel!

2014.06.06. 09:12

Egy kutatás azt bizonyítja, hogy a közel-keleti légúti megbetegedés (Middle-East Respiratory Syndrome, röviden: MERS) tevéről terjedt emberre – írja az MTI. A koronavírus gyakran halálos fertőzéseket is okoz.

Már korábban is úgy vélték, hogy a MERS a tevéktől terjedhet át az emberekre. A most megjelent tanulmány szerzői megtalálták tevék és a fertőzés miatt elhunyt gazdájuk szervezetében ugyanazt a MERS-vírust.

A kórokozót 2012 júniusában azonosították; azóta 681 fertőzést és 204 halálesetet jelentettek. A vírus egyértelmű forrását egyelőre nem tisztázták.

Kilenc teve már sok

A szaúd-arábiai Abdulaziz Király Egyetem kórházában meghalt 44 éves férfi kilenc tevét tartott, amelyek a gazda fertőzése előtt röviddel már betegek voltak. Az orvosi feljegyzések szerint a férfi orrcseppel kezelte az állatait. A tevék és gazdájuk vírusmintáinak elemzése azt mutatta, hogy a két kórokozó DNS-szekvenciája, vagyis örökítő információja, genomja azonos volt.

Ezek az adatok azt jelentik, hogy a halált okozó MERS-vírus a fertőzött tevékkel való szoros kapcsolat útján került át az emberre.

- írták a kutatók.

Minden bizonyíték arra utal, hogy a tevék adják tovább a kórokozókat, azonban valószínűleg ez az első eset, hogy az állati és emberi kórokozó DNS-szekvenciája azonos, tehát a vírus az állatról terjedt az emberre. Nem világos azonban, hogy légzőszervi úton zajlott-e a fertőzés. A gazda orrcseppeket adott be az állatoknak, ám a teve tejében is jelentős mennyiségű vírust találtak.

– mondta a BBC-nek Jonathan Ball, a Nottinghami Egyetem virológusa.