Jolán, Vid
13 °C
27 °C

Ne kerüljön szoros kapcsolatba tevékkel!

2014.06.06. 09:12

Egy kutatás azt bizonyítja, hogy a közel-keleti légúti megbetegedés (Middle-East Respiratory Syndrome, röviden: MERS) tevéről terjedt emberre – írja az MTI. A koronavírus gyakran halálos fertőzéseket is okoz.

Már korábban is úgy vélték, hogy a MERS a tevéktől terjedhet át az emberekre. A most megjelent tanulmány szerzői megtalálták tevék és a fertőzés miatt elhunyt gazdájuk szervezetében ugyanazt a MERS-vírust.

A kórokozót 2012 júniusában azonosították; azóta 681 fertőzést és 204 halálesetet jelentettek. A vírus egyértelmű forrását egyelőre nem tisztázták.

Kilenc teve már sok

A szaúd-arábiai Abdulaziz Király Egyetem kórházában meghalt 44 éves férfi kilenc tevét tartott, amelyek a gazda fertőzése előtt röviddel már betegek voltak. Az orvosi feljegyzések szerint a férfi orrcseppel kezelte az állatait. A tevék és gazdájuk vírusmintáinak elemzése azt mutatta, hogy a két kórokozó DNS-szekvenciája, vagyis örökítő információja, genomja azonos volt.

Ezek az adatok azt jelentik, hogy a halált okozó MERS-vírus a fertőzött tevékkel való szoros kapcsolat útján került át az emberre.

- írták a kutatók.

Minden bizonyíték arra utal, hogy a tevék adják tovább a kórokozókat, azonban valószínűleg ez az első eset, hogy az állati és emberi kórokozó DNS-szekvenciája azonos, tehát a vírus az állatról terjedt az emberre. Nem világos azonban, hogy légzőszervi úton zajlott-e a fertőzés. A gazda orrcseppeket adott be az állatoknak, ám a teve tejében is jelentős mennyiségű vírust találtak.

– mondta a BBC-nek Jonathan Ball, a Nottinghami Egyetem virológusa.