Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Hamar kimutatható az újszülöttek agyvérzése

2014.07.01. 16:33

Új diagnózist dolgoztak ki az újszülöttkori agyvérzés kimutatására ausztrál kutatók. Néhány ausztrál kórházban már alkalmazzák is az eljárást, és az ABC ausztrál tévécsatornán elhangzott adásban a betegséget kutató orvosok egyesülete (Cerebral Palsy Alliance, CPA) arra szólította fel a világ klinikáit, hogy vezessék be az új módszert – írja az MTI.

„A késői felismerés nem sok segítséget jelent a szülőknek, jobb, ha minél korábban szereznek tudomást a betegségről, hogy megtalálhassák kisbabájuknak a legjobb gyógymódot. Ezen kívül egyre több adat utal arra, hogy azzal a módszerrel lehet leghatásosabban javítani az agyműködést, amit mi motoros tanulási módszernek hívunk” – mondta Iona Novak, a CPA kutatója.

„Körülbelül három hónapos korban nagyjából 95 százalékos pontossággal ki tudjuk mutatni a csecsemőkori agyvérzést az általános mozgásvizsgálattal” – magyarázta az egyesület másik kutatója, Cathy Morgan. „Ezzel az eszközzel ki tudjuk szűrni azokat a babákat, akiknél a legnagyobb a kockázat, meg tudjuk találni közülük, kiknek volt agyvérzése és időben meg lehet kezdeni a kezelést” – mondta.

Az újszülöttkori agyvérzés a leggyakoribb oka a gyermekkori mozgáskorlátozottságnak, mert hatással van az izomtónusra és a mozgási készségekre. A kis betegek közül soknak vannak táplálkozási és beszédproblémái, valamint majdnem minden másodiknál mentális zavart is diagnosztizálnak.