Génhiba a szívroham és az agyvérzés oka?

2014.07.03. 13:11

Agyvérzésre és szívrohamra hajlamosító génhibát fedeztek fel angol kutatók, akik a témában készült legnagyobb elemzést végezték. A legnagyobb kockázatot azonban továbbra is az életmód jelenti: mindenekelőtt a dohányzás és a kevés mozgás – írja az MTI.

A génhiba az agyvérzést és szívrohamot okozó vérrögök képződését segítheti elő. A kutatók remélik, hogy genetikai teszttel a jövőben azonosítható lesz, kiknél növeli a kardiológiai betegségek kockázatát a génhiba.

A londoni King's College kutatói több mint 80 tanulmányt tekintettek át, ezekben mintegy 50 ezer ember adatait elemezték. Megállapították, hogy a PIA2 jelű gént hordozó személyeknél nagyobb volt a kockázata az érelzáródás okozta agyvérzésnek, mint azoknál, akiknél a gén nem volt jelen.

A kutatók szerint a gén 10-15 százalékkal növeli az agyvérzés esélyét. A növekedés jelentősége attól függ, mekkora az egyén életmódjából fakadó kockázat; ezt olyan tényezők befolyásolják, mint a dohányzás, a táplálkozás, a testsúly és a mozgás. Akik két ilyen gént is hordoznak, azoknál a kiinduló, életmódból fakadó kockázat akár 70 százalékkal is növekedhet.

Egy másik, de ugyancsak a PLOS One friss számában megjelent tanulmány szerint a 45 évnél fiatalabbaknál a PIA2 gén a szívroham nagyobb kockázatával is összefügg.

A hibás gén valószínűleg a trombocita nevű véralkotók fehérjéivel áll kapcsolatban. Ezek a lemezkék a természetes véralvadásban vesznek részt, hogy sérülés esetén elállítsák a vérzést, de a kutatók szerint a hibás gén túlműködésre sarkallhatja őket.  • Hírek
  • Hírek