Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Tombol az ebola Nyugat-Afrikában

2014.07.09. 09:30

Öt nap alatt ötven új ebolás megbetegedést regisztráltak és újabb huszonöt ember halt bele a vírusba három nyugat-afrikai országban – jelentette be kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO a Sierra Leone-i, libériai és guineai egészségügyi minisztériumok adataira hivatkozva közölte, hogy az új megbetegedések és halálesetek július harmadika óta történtek – írja az MTI. Ez azt jelzi, hogy az Ebola továbbra is rohamosan terjed Nyugat-Afrikában, de a WHO azt is kiemelte, hogy Guineában már nem regisztráltak újabb megbetegedést ezen rövid időszakban.

A még februárban kitört járványba a legfrissebb hivatalos összesítés szerint 518 ember halt bele. Eddig 844 megbetegedést regisztráltak elsősorban Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A WHO a múlt heti értékelésében azt valószínűsítette, hogy a járvány még hónapokig fog tartani.

Az Ebola tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az első járványokban a betegek 90 százaléka elhunyt, de a halálozások aránya még ma is meghaladja a 60 százalékot.