Sikeres volt a génterápiás pacemaker tesztje

2014.07.21. 10:22

Génterápiával készült, a szervezeten belül magától kialakuló biológiai pacemakert teszteltek sertéseken amerikai tudósok, írja az MTI.

A kutatók egy gén bejuttatásával a szív sejtjeit változtatták szívritmusszabályzókká – idézte a BBC hírportálja a Science Translational Medicine című szaklapban megjelent tanulmányt. Az így kialakult saját pacemaker "hatékonyan gyógyította meg a betegséget" – mondták a Los Angeles-i Cedars-Sinai Szívklinika tudósai.

A szakemberek olyan sertésekbe juttatták a gént, amelyek igen lassú szívritmust okozó betegségben szenvedtek. A terápia hatására a szívizomsejtek milliárdjai közül néhány olyan speciális sejtté változott, amelyek a helyes szívritmust biztosították.

A borsszemnyi sejtsziget két héten át működött szívritmusszabályzóként, vagyis átvette a hagyományos pacemaker szerepét - közölte az amerikai kutatócsoport.

"Elsőként programoztunk át szívsejteket élő állat szervezetében, hogy meggyógyítsunk egy betegséget" – mondta Eduardo Marban, a kutatás vezetője.

A hagyományos pacemakerek elektromos készülékek, melyeket a mellkasba ültetnek, hogy a kóros szívritmust szabályozzák. A készülék rendszeres elektronikus jeleket bocsát ki, hogy a szív szabályosan verjen. Kutatók dolgoznak azon, hogy a jövőben biológiai szívritmusszabályzók vehessék át a műszerek helyét akár időlegesen, akár véglegesen.  • Hírek
  • Bankszámla