Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Mi vár arra, aki túléli az ebolát?

2014.08.07. 17:30

A Vice egy olyan guineai ápolóval, Saa Sabasszal készített interjút, aki túlélte azt az ebolavírust, amely a fertőzöttek körülbelül 60 százalékát megöli. Az 52 éves férfit egy másik ápoló fertőzte meg, és ahogy észlelte magán az első tüneteket, azonnal rohant a kórházba, még a holmijáért sem ment haza.

Összesen tizenhárom napig ápolták, először magas láza, majd hasmenése volt, de a legjobban akkor ijedt meg, amikor négy napig egyfolytában csuklott, mivel azt hallotta, hogy sokan a betegségnek ebben a fázisában halnak meg.

Így is ijesztő

A gyógyult Sabast az Orvosok Határok Nélkül tagjai vitték haza a kórházból, és ekkor került sor arra a lépésre, ami a társadalomba való visszailleszkedése szempontjából kulcsfontosságú volt:

mikor kiszállt az autóból, megfogták a kezét, hogy ezzel jelezzék a környezetének, hogy már nem fertőző.

Azóta az ápoló egy ebolával kapcsolatos ismeretterjesztő-kampányban vesz részt, amelynek célja éppen az, hogy csökkentse a betegségből felépült emberek stigmatizációját.

Habár a hallgatóságát többnyire meg tudja győzni azzal, hogy sok külföldi kollégája van, akik nem dolgoznának vele, ha az veszélyes lenne, de legtöbbször még erre is azt a választ kapja, hogy: „Oké, értjük, de ez még így is ijesztő”. A férfi szerint munkájának köszönhetően csökken az ebola túlélőit érő diszkrimináció. Sabas elmondta: egész családját megbélyegezték, amikor a kórházban volt.

Tévhitek helyett tudást

Munkájában azt sulykolja az emberekbe, hogy amint érzékelik a tüneteket, azonnal menjenek kórházba, mivel az első stádiumban felismert betegség kétszer akkora eséllyel gyógyítható.

Maga és a kollégái beszéljenek többet rólunk, a gyógyultakról, hogy ezzel is biztassák a kutatóorvosokat a gyógyítás fejlesztésére.

– mondta az interjút készít Julian Morgansnak. A betegség egyébként nagy változást hozott Sabas életében, aki a figyelem középpontjába került, ezt a tévhitek helyett a a valódi ismeretterjesztés szolgálatába szeretné állítani.

Minden rosszban van valami jó.

– összegzett.  • Vennék
  • Bankszámla