Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Küszöbön a csikungunyavírus legyőzése

2014.08.21. 14:25

Ígéretesek a csikungunyavírus elleni védőoltás első, embereken végzett tesztjei: a résztvevőknél legalább hat hónapon át kimutatható volt a kórokozó ellenanyaga – írja az MTI. A vírust az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti, lázat és ízületi fájdalmakat okoz.

A csikungunyavírus 2007-ben Olaszországban legalább száz embert fertőzött meg. Idén júniusban viszont legalább 166 ezer esettel számoltak a karibi térségben és Dél-Amerikában. Az első észak-amerikai esetet idén júliusban regisztrálták Flordiában.

A brit orvosi hetilap, a Lancet cikke szerint a klinikai tesztek első szakaszába 25 embert vontak be, hogy a vakcina biztonságát és az általa kiváltott immunválaszt megvizsgálják. Megállapították, hogy a három injekció beadása után hat hónappal még termelődik a írus ellenanyaga, súlyos mellékhatások viszont nem léptek föl.

Figyelemre méltó az adat, mely azt mutatja, hogy a vakcina nyomán képződött ellenanyag szintje hasonló volt ahhoz, mely a fertőzés után mérhető. Ez azért fontos, mert úgy tűnik, akik a betegségből meggyógyultak, azok védettek a további fertőzéstől.

– magyarázta Julie Ledgerwood, a tanulmány vezető szerzője.

A vakcina a vírus külső szerkezetének fehérjéit tartalmazza, a genetikai anyagát nem, tehát nem okoz fertőzést. A tesztek következő szakaszában nagyobb létszámú résztvevővel vizsgálják a védőoltás hatásait.