Emma
-2 °C
6 °C

Nem tudni, meddig tarthat az ebolajárvány

2014.08.22. 14:28

Hosszabb távú, 6-9 hónapos stratégiát fogadott el pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nyugat-afrikai ebolajárvány megfékezésére. A WHO nem számít rá, hogy még idén megakadályozhatják a vírus terjedését – írja az MTI.

Fadea Chaib, az Egészségügyi Világszervezet szóvivője közölte, hogy az elfogadott dokumentum részletezi a WHO-nak és az egészségügyi partnereknek a következő 6-9 hónapra vonatkozó stratégiáját. A tájékoztatás szerint újabb fejlemények esetén felülvizsgálják a tervezetet, amelyet a tervek szerint a következő hét elején fognak nyilvánosságra hozni.

Arra a kérdésre, hogy vajon 2015-ben is folytatódni fog-e a kór terjedése, a szóvivő azt felelte: 

őszintén szólva senki nem tudja, hogy mikor érhet véget a járvány.

Eddig több mint ezerháromszázan haltak meg az Ebola-járványban Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta.

A WHO-t korábban az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet és több más csoport is bírálta, amiért állítólag nem szentelt kellő figyelmet az ebola elleni harcnak.