Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Mégsem növeli a túlélési esélyeket a kettős melleltávolítás

2014.09.04. 13:32

Nem növeli a mellrák túlélésének esélyét a legtöbb betegnél a kettős melleltávolítás, ha a daganat csak az egyik mellet érinti. Egy nagy léptékű amerikai tanulmány a túlélési arányokat annak a beavatkozásnak a hatásaival vetette össze, amelynél csak a daganatot operálják ki, nem az egész szervet távolítják el, írja az MTI.

Az utóbbi, kockázatosabb, esetleg felesleges műtétet egyre több nő választja. A vizsgálatban majdnem 200 ezer kaliforniai nő vett részt, mindannyiukat egyik mellük rákos daganatával kezelték, majd a kutatók éveken át követték a sorsukat. A tízéves túlélési arány majdnem azonos volt azoknál, akiknek a daganatát operálták ki, ezen kívül sugárkezelést kaptak, mint azoknál, akiknek mindkét mellét eltávolították.

„Az eredmények azt támasztják alá, amit sok orvos sejtett: nincs garancia arra, hogy az egészséges mell levétele után jobbak lesznek a beteg kilátásai” – mondta Len Lichtenfeld, az Amerikai Rákkutatási Társaság egyik vezető orvosa.

A vizsgálatban résztvevő páciensek több mint felének volt daganateltávolító műtétje. A kettős melleltávolítások aránya azonban jelentősen, 12 százalékkal emelkedett 1998 és 2011 között. Leginkább a 40 évesnél fiatalabb nőknél lehetett megfigyelni ezt a tendenciát, náluk a csekély 4 százalék emelkedett 33-ra.

Más kutatások szerint az egyik mell daganatának kettős melleltávolítással való kezelése javítja a páciensek egy viszonylag kis részének túlélési esélyeit: azokét, akiknek a felmenői közt sok volt a mellrákos, vagy genetikai hajlamuk van a betegségre, mondta Scarlett Gomez, a tanulmány társszerzője, a kaliforniai Rákmegelőzési Intézet kutatója. A rákos betegek többségénél azonban ezek a kockázati tényezők nem állnak fenn.

Az orvosok egyre nagyobb figyelmet szentelnek a felesleges kezelések és a túl magas költségek problémájának. Az új kutatás eredményei a kutatók szerint kérdésessé teszik ennek a drága, kockázatos műtétnek az értelmét.