Diána
11 °C
22 °C

NE ZABÁLJANAK ANNYI CUKROT, HALLJÁK?

2014.09.17. 10:21

Brit orvosok szerint sokkal nagyobb figyelmet kéne szentelni a cukorfogyasztás visszaszorításának. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a brit kormányzati tanácsadók szintén támogatják a kezdeményezést.

A szakértők szerint csak az energiabevitel 5 százalékát kéne cukorral fedezni, szemben a mostani 10 százalékkal. Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány még ennél is tovább megy: szerintük a tápláléknak csak 3 százaléknyi cukrot kéne tartalmaznia. 

Mennyi az az 5 százalék?

A százalékban megadott cukorbevitel nyilván másként érvényesül férfiaknál és nőknél. A férfiak ötszázalékos cukorbevitele 35 gramm (7-8 teáskanál), a nőké 25 gramm (5-6 teáskanál). Az orvosok szerint csupán ennyi cukorra van szükség a napi energiabevitel fedezéséhez: ezt egy 0,33 literes szénsavas cukros üdítővel letudhatjuk.

A tanulmány szerzői szerint a cukorfogyasztás nagyon káros. Az elhízás világszerte egészségügyi problémákat okoz, és a fogszuvasodás kezelése rengetegbe kerül. Pedig ha nem zabálnánk össze annyi édességet, a fogszuvasodás az egyik legkönnyebben megelőzhető betegség lenne. Ha például egy gyerek 0-ról 5 százalékra növeli a cukorfogyasztását, máris megduplázta a fogszuvasodás esélyét. És a fogászati problémák kezelése az ipari országokban az egészségügyi kiadások 5-10 százalékát teszik ki.

A mostani jelentés társszerzője, Philip James professzor szerint kemény lépésekre lenne szükség:

  • El kéne távolítani az összes édességes és üdítőitalos automatát a kormányzati intézményekből, kórházakból és iskolákból.
  • Cukoradót kéne bevezetni, hogy visszavessék a fogyasztást.
  • Minden, 2,5 százaléknál több cukrot tartalmazó élelmiszerre figyelmeztetést kéne tenni.

Azt maga James is elismeri, hogy nincs varázsige, ami kapásból visszaszorítaná a cukorfogyasztást, de mivel ez népegészségügyi problémává kezd válni, csak a szigor segíthet. Az emberek többsége ugyanis még a tízszázalékos cukorbevitelt is bőven túllépi.