Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A grafén a rák ellen is jó

2014.09.22. 12:20

Grafénból készült az az ultraérzékeny bioszenzor, amivel kimutathatóak a kifejlődő rák kockázatát jelző molekulák. A grafénból készült szenzor ötször érzékenyebb, mint a ma használt biológiai tesztek, ráadásul pár perc alatt látható az eredmény. Ez hatalmas előrelépés, gyors, könnyű rákteszt készülhet.

140919110643-large

A bioérzékelőt a 2D Materials című szaklapban mutatták be. A brit University of Swansea kutatóinak nagy felületen kellett létrehozniuk mintázott grafént, ami a megszokott, réteges megközelítéssel nem lehetséges (ilyenkor a grafitból kinyert rétegeket pakolnak egymásra).

Másik utat választottak: szilícium-karbid alapra növesztettek grafént nagyon nagy hőmérsékleten és alacsony nyomáson. A mintát félvezető feldolgozási technikával rakták rá. Az így készült bioszenzor a vérből, a nyálból és a vizeletből is képes kimutatni 8-OHdG nevű molekulákat.

Ez a molekula akkor termelődik, ha a DNS megsérült: ha sok van belőle, jól jelezheti bizonyos ráktípusok kialakulását. A vizeletben viszont nagyon kis koncentrációban van jelen, így az eddig megszokott módszerekkel nagyon nehéz volt felderíteni. Grafénnal viszont így is könnyű.