Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha nem érez szagokat, készüljön a legrosszabbra

2014.10.03. 15:24

Egy friss kutatás szerint erős összefüggés van a szaglóképesség és a halál ideje között. A Chicago-i Egyetem kutatói még 2005 és 2006-között vizsgáltak meg háromezer, 47 és 85 év közötti felnőttet, majd 2011-ben megnézték, milyen összefüggéseket sikerül megállapítani. A szaglásvizsgálat egyszerű volt: az alanyoknak meg kellett mondani, hogy minek a szagát érzik. Rózsa, hal, bőr, narancs és borsmenta voltak a minták, tehát nem volt nehéz feladata senkinek, akinek ép volt a szaglása.

A két időpont között a vizsgáltak közül 430-an haltak meg. Ennek a 430-nak a 39 százaléka bukta el a szaglástesztet, 19 százaléknak volt gyenge szaglásvesztése, és csak 10 százalék volt olyan, aki 2005-ben nem mutatta a szaglóérzék romlását. Más szavakkal a kiesett szaglóérzékű emberek négyszer nagyobb eséllyel halnak meg öt éven belül mint azok, akiknek nincs gondjuk a szaglásukkal.

Ez a megállapítás még akkor is érvényes maradt, amikor a kutatók minden más, a szaglást ismerten befolyásoló tényezőt (pontos kor, nem, mentális betegség és szociális helyzet) is belevettek a képletbe.

A kutatók szerint ez az eredmény azt mutatja, hogy a szaglóérzék elvesztése pontosabban mutatja meg várható élettartamot, mintha valakinél rákot, szívelégtelenséget vagy valamilyen tüdőbetegséget diagnosztizálnak, és csak a súlyos májbetegségek azok, amik esetében még ennél is pontosabb becslést lehet adni.

Ugyanakkor a szakemberek kiemelik, hogy a szaglás elvesztése nem a halálhoz vezető ok, csak egy jelzés, hogy a test a hanyatlás útjára lépett, és már nem képes önmaga javítására. Az elmélet szerint két magyarázat is van a jelenségre. Az egyik, hogy a szaglásban közreműködő receptorok az egyetlen olyan részét adják az idegrendszernek, amit a test őssejtek segítségével újít meg folyamatosan. Az öregedés hatására egyre kevesebb új őssejt születik a testben, és ennek ütemére a szaglás képessége adja a legjobb jelzést. A másik lehetőség, hogy mivel a szaglás az egyetlen olyan része az idegrendszernek, ami folyamatosan szinte védelem nélkül érintkezik a külvilággal, ez az a hely, ahonnan a legtöbb káros anyag bekerül a testbe, így nyilván az itteni sejtek elhalása mutathat rá arra, hogy valami, akár hosszabb távon halálos dolog került a szervezetbe.

Fontos mellékinformáció azonban, hogy a kutatók azt nem vizsgálták, pontosan miben is halt meg az a 430 ember, de mint mondják, ez az információ további érdekes adalékokkal is szolgálhat. Ahogy az is érdekes, hogy a vizsgálatot egy egyszerű, három perc alatt elvégezhető teszttel intézték, így valószínű, hogy egy átfogóbb klinikai tesztsorozat még ennél is pontosabb képet adhatna.