Móric
9 °C
15 °C

Önnek szokott szúrni, könnyezni a szeme?

shutterstock 126608381
2014.10.09. 00:26
Tízből jellemzően három embernek van, az általánossá váló civilizációs vívmányok miatt pedig egyre korábban kialakulhat, mégsem tudunk eleget a szemszárazságról, azaz a szárazszem-betegségről.

Vörösödött már be a szeme úgy, hogy közben szúrt is, sőt úgy érezte, valami egészen biztosan belement a szemébe, akkor is ha nem látja a tükörben? Önnek szemszárazsága van, ami bár általában nem veszélyes és könnyen kezelhető, szélsőséges esetben akár súlyos szembetegséggé is alakulhat. Ha nem akar az állandósult gyulladással küzdeni, vagy megspórolná a szaruhártyája kilyukadásával járó problémákat, menjen el szemészhez.

Persze ezt mondani egyszerűbb, mint megtenni, van, hogy az ember csak hetek múlva kap időpontot. Arról kérdeztük Németh Jánost, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanárát, mit tehetünk addig, amíg eljutunk az orvoshoz.

Nincs több könnycsepp

Németh szerint a betegség jellegéből adódóan a helyes műkönnypótló csepp alkalmazása a legfontosabb. „A száraz szem általában könnytermelési zavar miatt alakul ki, de mostanában egyre gyakoribb, hogy szervi probléma nélkül is jelentkeznek a tünetek.” A szakember szerint a népesség 10-30 százalékát érintő betegség leginkább a menopauzát átélő nőknél jelentkezik. Mint mondja, a megváltozó hormonháztartás miatt vagy a könny mennyisége csökken, vagy az összetétele válik kevésbé ideálissá.

„A monitor előtt töltött idő növekedésével, illetve a légkondicionálók elterjedésével azonban már a fiatalabbaknál is jelentkeznek a tünetek, függetlenül arról, hogy férfiről vagy nőről van szó” - mondja Németh. Az előbbi esetben a pislogás természetes rendjének felborulása okozza a problémát. Normál esetben az ember 3-4 másodpercenként pislog. Amennyiben a könny összetétele jó, és a vékony filmréteg megfelelően szétterül a szemen, akkor több mint 10 másodpercig is stabil marad, azaz, normál esetben ennél gyakrabban pislogunk, és így nem párolog el és nem szárad ki a szemünk.

Élethelyzettől is függ, hogy milyen gyakran pislogunk, hiszen például beszélgetéskor ez sűrűbb, de ha valaki nagyon figyel, akkor viszont ritkul. A számítógépes munkánál éppen ez okozza a gondot, hogy ha valaki órákon át ritkábban pislog, akkor is kialakul a szemszárazság, ha egészséges a szeme. „Hiába stabil a könnyfilm a szemen, ha nem pislogunk eleget, hogy ezt az állapotot fenntartsuk” - foglalja össze a szakember. Az sem mindegy, hova rakjuk a monitort: jobb, ha lefelé nézünk, felfelé nézve ugyanis nagyobbra nyílik a szem, tehát nagyobb területen párolog a könny. Így akár négyszeres is lehet a párolgás. A párolgást fokozza a huzat, a levegőt szárító légkondicionálás, a ventilátor, télen a fűtés.

Óránként tíz perc 

A szemnek jót tesz a pihenés, például ezért is érdemes betartani a munkavédelmi szabályokban a négy óránál több időt a monitor előtt töltőkre vonatkozó előírásokat. Az óránként tíz perces pihenés lényege persze az, hogy valami olyan tevékenységet végzünk, aminek nincs köze a további megfeszített bámuláshoz, tehát 10 perc Flappy Bird nem fog segíteni. (Már csak azért sem, mert az előírás nem pihenőidőt biztosít, csak azt mondja ki, hogy monitormentes munkát kell végezni.) Mindez otthon is ajánlott, például érdemes a kisgyerekekre fokozottan odafigyelni, a professzor azt tanácsolja, ne engedjék, hogy órákat a számítógép vagy a tablet előtt üljenek.

A szemszárazság egyfajta kötőhártya-gyulladás, de az orvosnál érdemes megemlíteni, ha sokat ülünk számítógép előtt, mert ez is okozhat száraz szemet. A szemszárazság kezelésére nem antibiotikumos szemcseppet ír fel az orvos, hanem egyszerű műkönnyet, ha az sem segít, akkor ezek olajjal bővített változatát.

A szakember szerint ráadásul hiába más a betegséget okozó körülmény, ha a végeredmény lehet ugyanaz. „Ha kevesebb a könny, akkor kialakulhat bakteriális fertőzés, mert gyengül az antibakteriális hatás. Az enyhe szárazság is felülfertőződhet” - mondja Németh.

„Ha valakinél kialakul a szemszárazság, de csak sokára kap időpontot, átmenetileg segíthet magán, ha a gyógyszertárban műkönnycseppet vásárol” - folytatja a szakember. Figyelni kell, hogy még véletlenül se az érösszehúzó hatású terméket vegyük, mert az komoly mellékhatással jár: ha ugyanis ezt rendszeresen használja valaki, a szem hozzászokik, de amint nem használja, minden ere kitágul, így állandósul a szempirosság.

Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét

A lényeg: érdemes elmenni orvoshoz. Ha van a cikkben leírtakhoz hasonló tünetünk, azért, ha nincs, akkor csak egy ellenőrzésre, 40 év fölött évente legalább egyszer, de fiatalabbaknak sem árthat.

A szakember szerint a szemszárazsággal kapcsolatos vizsgálatok ráadásul fájdalommentesek. „A réslámpás vizsgálat során térhatású képen, nagy nagyításban tudjuk vizsgálni a könny mennyiségét, látjuk a kötőhártyaredőket, amikből ha sok van, az szintén rossz jel.” Van továbbá festéses vizsgálat, amivel a könnyfilmet és a károsodott sejteket is látni lehet.

Megvizsgálják a szemhéjszéli mirigyeket is. Egy kis nyomással ürítik a bennük lévő olajos folyadékot. Ha ez átlátszó, víztiszta, az jó, ha szemcsés, fehér, akkor nem jó, ha esetleg fogkrémszerűen sűrű, az baj.

Ez az olajos folyadék csökkenti a könny párolgását, és amúgy arra is kell, hogy a könnyfilm a szem felületén maradjon, ne folyjon ki a szemhéjaknál. A szemszárazság egy különösen kellemetlen formája tud kialakulni akkor, ha itt valami probléma van: úgy érezzük továbbra is teljesen száraznak a szemünket, hogy közben folyamatosan könnyezünk.

„Ezt a problémát otthon is meg lehet oldani: meleg vizes borogatással kell felmelegítenünk a mirigyekben megdermedt olajat, ami egyébként pont úgy viselkedik, mint a zsír, ami a hűtőben megdermed, onnan kivéve viszont megolvad.” Németh szerint a legjobb az, ha a felforralt vizet hagyjuk a testünknél melegebb, de már nem égetően forró hőmérsékletűre hűlni. Ezt a vizet kell vattapogácsákkal a szemünkre tenni, és cserélni, ha már nem érezzük melegnek. „Ez a borogatás negyed óra alatt segíthet, és a frissen termelődő olaj valószínűleg már nem dermed meg” - mondja az orvos. Szerinte érdemes a mirigyek tisztítását is elvégezni néha, de ennek módjára érdemes rákérdezni a szemorvosnál. „Igazából nem nagy dolog, simán meg kell nyomkodni a szemhéj szélét alul és felül végig , de talán jobb, ha a szakember segít az első alkalommal.”