Timót, Xénia
-5 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Egyre több a nemi betegség

2014.10.20. 14:11

A szexuális úton terjedő betegségek egyre több embert fertőznek meg, de maguknak az elkapható betegségeknek a száma is egyre nő – derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből. Dr. Nagy Károly, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet egyetemi tanára szerint manapság hatszor annyi vírus, baktérium és gomba lehet veszélyes, mint néhány évtizeddel ezelőtt.

Ez részben a társadalmi változásoknak köszönhető, hiszen egyrészt könnyebb utazni a világban, másrészt az alkalmi kapcsolatok is elfogadottabbá váltak, így új betegségek jelentek meg, és a már ismertek is hatékonyabban terjednek. Itthon pedig az országos nemibeteg-gondozó hálózat tíz évvel ezelőtti megszüntetése is rontott a helyzeten. Közben persze az orvostudomány is sokat fejlődött, így a legtöbb betegség otthoni gyorsteszttel is kimutatható (bár ezek biztonsága nem 100 százalékos).

Fertőzés esetén a tünetek az együttlétet követő két hétben jelentkezhetnek. A magán a nemi szerven tapasztalható tüneteken – viszketésen, folyáson, kiütéseken – kívül kevésbé nyilvánvaló jelei is lehetnek a megbetegedésnek. A szem gyulladása például chlamydiára, a koordinációs problémák és a megduzzadt nyirokcsomók szifiliszre, a láz herpeszvírusra, a köhögés és a homályos látás pedig akár AIDS-re is utalhat.

Nagy Károly szerint azért is különösen fontos ezeknek a tüneteknek a felismerése, mert egy részük gyorsan elmúlhat, hogy csak hónapokkal, vagy akár évekkel később térjen vissza. Ekkor viszont már sokkal nehezebben kezelhető a betegség, ráadásul közben a beteg tünetmentesen is fertőzhet. Arra is érdemes figyelni, hogy a mai gyógyszerek két-három nap alatt megszüntetik a tüneteket, de ettől a betegség még nem szűnik meg, érdemes tehát végig beszedni a gyógyszert. De a teljes gyógyulás se jelent immunitást, a legtöbb nemi betegség újra elkapható.