Szabina
2 °C
15 °C

Nemi úton hosszabb ideig terjed az ebola

2014.11.28. 15:45

A fertőzés veszélyének minimalizálása érdekében azt javasolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ebolából felépülő férfiaknak, hogy három hónapig tartózkodjanak a nemi élettől, mivel az ondóban még hosszú ideig jelen lehet a vírus.

A WHO olyan kutatások eredményeire alapozta pénteki felhívását, amelyek az ebolavírusnak a magfolyadékban való jelenlétét vizsgálták - írja az MTI. A négy vizsgálatban részt vevő, összesen 43 páciens közül három ondójában 40, 61, illetve 82 nappal az után is kimutatták a kórokozó jelenlétét, hogy a vérzéses lázzal járó betegség tünetei megjelentek rajtuk.

Tekintettel arra, hogy ez idő alatt átadhatják a vírust szexuális úton, azt tanácsolja a felépült férfiaknak a WHO, hogy a szimptómák eltűnése után még három hónapig tartózkodjanak a nemi élettől, beleértve az orális szexet is, - ha pedig erre nincs mód, mindenképpen használjanak óvszert -, és fektessenek hangsúlyt a higiéniára az önkielégítés után.

Az ebola testnedvek, így a vér, a nyál és az ürülék révén terjed. Szexuális úton való terjedését eddig nem dokumentálták.

A mostani nyugat-afrikai járványban több mint 16 ezren fertőződtek meg a vírussal, a halottak száma megközelíti az 5700-at.