Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Anyjuktól kapott méhükkel szültek

2014.12.03. 16:45

Két méhtranszplantáción átesett nő is egészséges gyereknek adott életet. Az anyák a saját édesanyjuktól kapták a méhüket, amiben kihordták a gyerekeket. Tehát tulajdonképpen abban az anyaméhben növesztették a saját gyermekeiket, amikben ők is felnőttek.

Ilyenre még sosem volt példa az orvostudomány történetében. Az áttörés reményt adhat azoknak a nőknek is, akik méh nélkül születtek, vagy el kellett távolítani a méhüket, de szeretnének gyereket.

A kutatók összesen kilenc nőn végezték el a méhtranszplantációt, ezek közül hét sikeres volt. Allan Pacey, a British Fertility Society munkatársa a Daily Mailnek azt mondta: ez egész jó sikerességi arány, ahhoz képest, hogy egy új műtéti eljárásról van szó.

A csecsemők – mindketten fiúk – az anyjukkal élnek Svédországban. Az egyik kisfiú anyja 29, a másiké 34 éves; a fiúk császármetszéssel születtek.

Henrik Hagberg, a magzati tudományok professzora méltatta a nagyszülőket, akiknek a méheltávolításuk után támadt az ötletük, hogy adják a méhüket a saját lányuknak. Hagberg szerint ez a legszebb ajándék, amit csak kaphattak, annak ellenére, hogy az anyák sokáig kételkedtek benne, hogy az eljárás működhet.

A beavatkozás fontosságát az orvosok az első szívátültetéséhez hasonlították. Az új eljárás segíthetne azokon a nőkön, akik eleve méh nélkül születtek, vagy bizonyos okok miatt el kellett távolítani. Ezt sokszor megteszik, például daganatos megbetegedés esetén, vagy hogy megállítsák a szülés közben az életveszélyes vérzést.