Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

58 ezer csecsemőt ölt meg a szuperbaktérium

2014.12.06. 23:13

Az elmúlt egy évben Indiában 58 ezer csecsemő haláláért lehet felelős a szakértők szerint a CRE nevű szuperbaktérium. Ezt az elnevezést az olyan kórokozókra használják, amelyek ellen nem használnak az antibiotikumok. Indiában egyébként ijesztően sok újszülött hal meg, évi 800 ezer - ennek az oka a túlzsúfoltság, a katasztrofális általános higéniás körülmények, a kórházak rossz felszereltsége. Az indiaiak fele nem jut hozzá vízöblítéses vécéhez, hanem csak úgy a szabadban végzi a dolgát - emiatt az országban a legmagasabb a bakteriális fertőzések száma a világon. A gyógyszereket és antibiotikumokat sokszor teljesen ellenőrizetlenül, recept nélkül árulják a feketepiacokon.

A CRE ott van az ivóvízben, a szennyvízben, hordozzák állatok, és az újszülöttek rögtön az édesanyjuktól is elkaphatják. Mivel a csecsemőknek még nagyon gyenge az immunrendszere, rájuk a legveszélyesebb a baktérium, de felnőtt áldozatai is vannak; kora ősszel egy Indiában népszerű zenész, Uppalapu Shrinivas halt bele a fertőzésbe.

A gyógyszerek kontrollálatlan használata miatt egyre gyakrabban tűnnek fel antibiotikumokkal szemben ellenálló, új baktériumok az országban, és ezek a kutatók szerint óhatatlanul is elterjednek az egész világon. Egy másik, Indiából származó szuperbaktériumot, az NDM-1-et már kimutatták Amerikában, Japánban, Nyugat-Európában és Afrikában is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!