Erzsébet
1 °C
4 °C

Gondban az első számú ebolavakcina-jelölt

2014.12.12. 09:01

Az önkéntesek által észlelt váratlan mellékhatások miatt elővigyázatosságból felfüggesztették az ebolavírus elleni első számú vakcinajelölt klinikai próbáit – közölte csütörtökön a teszteket végző Genfi Egyetemi Kórház. Az oltóanyagot a Merck és a NewLink gyógyszergyárak fejlesztették.

Az 59 önkéntes részvételével folyó tesztek novemberben kezdődtek. A kutatók most négy olyan esetről számoltak be, amelyekben a páciensek enyhe ízületi fájdalmat éreztek a kezükben és a lábukban a vakcina beadása után 10-15 nap elteltével – írtja az MTI.

Jövő héttől ideiglenesen nem adnak be több oltást, hogy az esetekről több információhoz jussanak. Az önkéntesek jól érzik magukat, a kutatást végző orvosok folyamatosan figyelemmel kísérik állapotukat – írta az egyetem. „A tesztek időleges felfüggesztése megszokott dolog a klinikai próbákon”  áll a közleményben.

Az orvosok kapcsolatba lépnek kollégáikkal, akik az Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban és Gabonban tesztelik ugyanezt a vakcinát. Egyik helyen sem tapasztaltak gyulladást a vakcina beadása után az önkénteseknél.

A tervek szerint január 5-én folytatódnak a genfi klinikai próbák, miután meggyőződtek arról, hogy az ízületi fájdalmak átmenetiek és jóindulatúak voltak.