Olivér
4 °C
8 °C

A vörös húsokban lévő cukor okozhat rákot

2014.12.30. 22:47

Egy a vörös húsokban található cukorféle lehet a felelős több rákos daganatfajta kialakulásáért, állítják a University of California kutatói.

Azt már eddig is tudni vélték, hogy a túl sok vörös hús fogyasztása kapcsolatban lehet néhány rákos megbetegedés kialakulásával, de a pontos mechanizmust eddig még nem tárták fel. A most megjelent tanulmány szerint egy cukormolekula indíthatja be a kóros sejtburjánzást. A Neu5gc-nek keresztelt cukorféle vagy szialinsav egy sor emlősben (így a marhában, birkában és sertésben is) spontán termelődik és magas koncentrációban van jelen, az emberi szervezetben azonban nem található meg, így túlzott bevitele betegséget okozhat.

A kutatásban olyan egereket használtak, amelyek szintén nem termeltek Neu5gc-t. A kísérlet során olyan táplálékot kaptak, amely gazdag volt az említett cukorféleségben, és azt találták, hogy ennek következtében jóval hajlamosabbak lettek a különböző gyulladásokra és ötször nagyobb eséllyel alakultak ki bennük daganatok.

A kutatók azt állítják, hogy az emberi szervezet, ahogy az egereké, a számára ismeretlen cukorra immunválaszt ad, antitesteket termel és idővel pont ez a folytonos védekezés – ami gyulladásokat okoz – , rombolhatja a szervezetet, és a rák mellett érelmeszesedés és kettes típusú cukorbetegség is kialakulhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?