Jusztina
10 °C
27 °C

Új antibiotikumot fedeztek fel amerikai tudósok

2015.01.08. 14:11

A gyógyszerekkel szemben rezisztens baktériumok ellen is hatásos új antibiotikumot fedeztek fel amerikai tudósok. Ez hosszú idő után áttörést jelenthet a gyógyításban, mivel utoljára majdnem harminc év után sikerült új, a klinikai gyakorlatban is használható antibiotikumot fejleszteni – írja a BBC a Nature tudományos lapban megjelent tanulmányról.

Az antibiotikumok fejlesztésének csúcsidőszaka az 1950-es és 1960-as évekre esett, ám 1987 óta egyetlen új találmány sem került át az orvosi praxisba. Azóta a mikrobák hihetetlenül ellenállóvá váltak – írja az MTI. A tuberkulózis úgynevezett kiterjedten rezisztens változata szinte minden antibiotikumnak ellenáll.

A bostoni Northeastern Egyetem kutatói csaknem minden antibiotikum közös forrásához, a talajhoz tértek vissza, amelyben nyüzsögnek a mikrobák, ám csupán egy százalékuk tenyészthető laboratóriumban.

A kutatócsoport föld alatt tesztelte a baktériumokat az egyik kutató kertjében, hogy a talaj különleges vegyi anyagai bejuthassanak oda, de a baktériumok a helyükön maradjanak és így tanulmányozni lehessen őket.

A mikrobák által előállított vegyi anyagokat ezután kiásták, hogy megvizsgálják antibiotikus tulajdonságaikat. „Eddig 25 új antibiotikumot fedeztünk fel ezzel a módszerrel, közülük a legfrissebb és egyben a legígéretesebb a teixobactin" – mondta Kim Lewis, a kutatócsoport vezetője.

A teixobactinnal végzett kísérletek kimutatták, hogy az anyag baktériumölő hatású, az emlősök szöveteit azonban nem mérgezi. Egérkísérletekből kiderült, a meticillinrezisztens szuperbaktérium, a húsevő Staphylococcus aureus (MRSA) halálos mennyiségét is el tudja pusztítani.

Az új szer olyan zsírokat támad meg, amelyek nélkülözhetetlenek a baktériumsejt falának felépítéséhez, és a tudósok szerint nehéz lenne rezisztenciát kialakítani ellene. „Nem láttunk még ilyet, sok különböző, egymástól független trükkel minimalizálja az ellenállás kialakulásának esélyét” – mondta Lewis. A teixobactin emberi részvétellel végzett klinikai próbái még hátra vannak, ezeket két éven belül tervezik.