Szuperszámítógépet kapnak magyar agykutatók

2015.01.22. 17:27
Januártól szuperszámítógépek és új szoftverek segítik a magyar agykutatókat a műszerekkel gyűjtött adatok elemzésében. Az új rendszer használatával növelhető az idegrendszeri betegségek diagnózisának pontossága és a betegek kezelésének hatékonysága.

Az MTA Természettudományi Kutatóközpontja (MTA TTK) az adatmenedzsmenttel és -elemzéssel foglalkozó Teradata magyarországi irodájával kötött együttműködési megállapodást a legújabb adatelemzési megoldások alkalmazására a sok terabájtnyi orvosi adat feldolgozásához és elemzéséhez – közölte a Magyar Tudományos Akadémia csütörtökön az MTI-vel.

A neurológiai betegségek kutatása, diagnosztizálása és kezelése rengeteg adatot generál; ebbe sok minden beletartozik, a képalkotási, például MRI- és röntgenadatoktól kezdve a klasszikus laboratóriumi adatokig. Ezeknek a hatékonyabb kezelése és elemzése leegyszerűsítheti és felgyorsíthatja a neurológiai betegségek, például az epilepszia kiváltó okainak azonosítását. Az adatelemzési megoldások segíthetik a kutatókat a mostani kezelések hatásosságának vizsgálatában, valamint az új és személyre szabott megoldások kifejlesztésében is.

A közlemény szerint a most  alakult munkacsoport további ipari partnereket, kutatási intézményeket és egyetemeket, köztük az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetet is magában foglalja majd, és szorosan kapcsolódik a Nemzeti Agykutatási Programjának keretében folyó hasonló projektekhez. A partnerek célja elsősorban a diagnózisok pontosságának javítása, illetve a terápiák hatásosságának növelése.  • Hírek
  • Hírek