Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Lehet, hogy megvan a földimogyó-allergia ellenszere

2015.01.28. 13:09

A súlyos földimogyoró-allergia ellenszerét fejlesztették ki ausztrál tudósok. A kutatás az első még teszteknél tart, de az eddigi eredmények ígéretesek – írja az MTI.

Különleges probiotikum-törzset fejlesztették ki a melbourne-i Murdoch Gyermekkórház kutatói. A kedvező hatású baktériumot 60, földimogyoró-allergiás gyerek részvételével tesztelték. A gyerekek 80 százaléka mindenféle allergiás reakció nélkül tolerálta a probiotikumot, amelyet vagy földimogyoró-fehérje, vagy placebo kíséretében adtak nekik. Abból a 28 gyerekből, akiknek a tesztek alatt földimogyoró-fehérjét adtak, hárman mogyorót is fogyaszthattak a kutatás után.

Úgy tűnik, sikerült módosítanunk a mogyoróra adott allergiás reakciót, vagyis az immunrendszer az ártalmas válasz helyett védekező reakciót mutatott

- magyarázta Mimi Tang, a kutatás vezetője az auztrál ABC-nek. A kedvező kezdeti eredmények ellenére hangsúlyozta: a tesztek után is voltak gyerekek, akik allergiásak maradtak a mogyoróra.

A földimogyoró-allergia előfordulása 350 százalékkal növekedett az elmúlt 20 évben a nyugatias életstílusú országokban. Egy közelmúltbeli ausztrál kutatás azt találta, hogy az egyéves babák 10 százaléka, az összes gyerek három százaléka allergiás erre az ételre. Az ételallergiák okozta halálesetek közül a legtöbb tragédia a földimogyoró számlájára írható.

Ugyan további kutatásoknak kell megállapítaniuk, vajon a vizsgált gyerekeknél hosszú távon is megszűnt-e az allergia, Tang szerint a kezdeti lépések mégis ígéretesek.