Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Putyinnak Asperger-szindrómája van?

2015.02.06. 12:42

Egy Pentagonhoz kötődő agytröszt elmélete szerint az orosz elnök, Vlagyimir Putyin Asperger-szindrómás. A 2008-as, Usa Today által most megszerzett jelentés szerint „az autisztikus zavar befolyásolja összes döntését”.

Putyin neurológiai fejlődése jelentősen megszakadt csecsemőkorban. Az orosz elnök neurológiai rendellenességet hordoz” – írja Brenda Connors, az amerikai Naval War College mozgásminta-elemzője, aki az elnök mozgását vizsgálta. 

A 2008-as tanulmány csak egy volt a sok közül, amit Connors és kollégái készítettek a Office of Net Assessment (ONA) szárnyai alatt, ami a Pentagon egyik agytrösztje, segít kialakítani a hosszú távú katonai stratégiát. A 2008-as jelentéshez és egy 2011-es tanulmányhoz az Usa Today közérdekű adatigényléssel jutott. 

A jelentésből kiderül, hogy a kutatók nem tudják konkrét tényekkel alátámasztani az elméletüket, mivel nem végezhetnek agyszkennelést az orosz elnökön. A jelentésben autizmussal foglalkozó specialistákat idéznek elméletük alátámasztására. Arról sem tudni, hogy a Pentagon cselekedett-e bármi a jelentés alapján.

A 2008-as tanulmány többek között Stephen Porgesre, a University of North Carolina pszichiátria professzorára hivatkozik, aki szerint ennyi alapján nem állítható, hogy Putyinnak Asperger-szindrómája van. Szerinte Putyinnal csendesebb környezetben lehet jobban dolgozni, nagyobb szociális közegekben védekező. Igaz, hogy ez aspergereseknél is megfigyelhető, de olyanoknál is, akik egyszerűen nehezen nyugodnak meg bizonyos társadalmi közegekben. 

Azt a lehetőséget sem lehet kizárni, hogy a tanulmány és a kiszivárogtatás egyszerű propaganda: ez egyáltalán nem áll távol az államoktól, Napóleon alacsonysága például szintísztia propaganda volt