Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Tényleg jó a mosogatás allergia ellen?

2015.02.23. 16:43

Csökkentheti a gyermekkorban kialakuló allergia lehetőségét, ha a családban nem géppel, hanem hagyományosan, vagyis kézzel mosogatják az edényeket – írja egy kutatásra hivatkozva az MTI.

A tanulmány állítása szerint azokban a családokban, ahol kézzel mosogatják az edényeket, a gyerekek 40 százalékkal kisebb valószínűséggel lesznek allergiásak, mint a mosogatógépet használó családokban.

A kutatást Bill Hesselmar, a Göteborgi Egyetem gyermekosztályának allergológusa vezette. Hesselmar és munkatársai szerint a kézzel mosott edények nem lesznek annyira tiszták, így a családtagok több baktérium hatásának vannak kitéve.

A szakértők az úgynevezett higiéniai hipotézis elvére hivatkozva úgy vélik, a korai életszakaszban több mikrobának kitett gyermeki szervezet immunrendszerét erősítik a baktériumok és ezáltal csökkentik az allergia kialakulásának kockázatát.

A vizsgálatban a kutatók ezer gyermek szüleit kérdezték ki az allergiával, mindennapi életükkel, táplálkozási szokásaikkal kapcsolatban. Hesselmar szerint a kézi mosogatás kapcsolatban áll más életmódbeli jellemzőkkel, melyek szintén ezt a hatást erősítik. Több korábbi tanulmány szerint például az alacsonyabb jövedelem, a zsúfolt élettér és a bevándorlói státusz is összefügg az alacsony allergiakockázattal, illetve ez a három tényező is összekapcsolható a mosogatási szokásokkal. 

Összefüggés van, okozat nincs

Bár Hesselmar úgy véli, eredményeik érdekes megfigyelések, véleménye szerint túl korai a kézi mosogatást allergiaellenes stratégiaként ajánlani.

A kételkedők szerint nem érdemes gyakorlati hasznát keresni a kutatás eredményeinek. Azt is megjegyezték, hogy a higiéniai hipotézis szerint a baktériumoknak és bacilusoknak az igen korai szakaszban, elsősorban a gyerek életének első hat hónapjában van kiemelkedő hatásuk az immunrendszer megerősítésében. Márpedig egy hat hónapos csecsemő nagyon ritkán ér kézzel mosott edényekhez és evőeszközökhöz.