Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Ritka betegségben szenvedő orosz lehet az első fejátültetett

2015.04.10. 10:54

Egy nagyon ritka genetikai betegségben, spinális izomatrófiában szenvedő 30 éves férfi jelentkezett az első fejátültetésre, amelyet a témával régóta foglalkozó olasz orvos, Sergio Canavero hajtana végre két-három éven belül – írja az MTI.

Orosz, brit és amerikai médiabeszámolók szerint a Vlagyimir városban élő Valerij Szpirodonov programozó önszántából vette fel a kapcsolatot a vitatott olasz sebésszel, aki technikailag megvalósíthatónak tart egy ilyen műtétet 2016-ban.

„Ez a végső döntésem, és nem gondolom meg magamat. Természetesen félek, de ha nem teszem meg, a jövőm csak még rosszabb lehet” – mondta a páciens a Zvezda orosz tévécsatornának. A már teljesen lebénult, elsorvadt testű Szpiridonov abban reménykedik, hogy fejét sikerül átültetni egy egészséges ember testére, és összekötni agyvelejét a donor gerincvelőjével. A programozó azt mondta, műtétje olyan jelentőségű lenne az orvostudomány számára, mint Gagarin első űrrepülése az űrkutatás számára.

Lelkileg felkészült a fejátültetésre, csak a megfelelő donort – egy agyhalott pácienst –, a 150 fős orvosi stábot, a 10 milliárd forintos műtéti költséget és egy megfelelően felszerelt klinikát kell előteremteni. Az operáció az elképzelések szerint 36 órán át tartana.

Szpiridonov versenyt fut az idővel, mert állapota napról napra romlik, és már hosszabb a túlélési ideje, mint a hozzá hasonló betegeké. Az Interfax hírügynökség szerint a fejátültetésre vágyakozó beteget meghívták az idegsebészek nyári nemzetközi konferenciájára az Egyesült Államokba.

Canavero elmondta a CNN amerikai hírtévének, hogy sokan keresik meg őt hasonló célból, többnyire a másik nem teste után vágyakozó transzszexuálisok, de az első ilyen jellegű műtétet - hangsúlyozta - egy izomsorvadásos betegen kell végrehajtani.

Canavero tervét a legtöbb orvos merő őrültségnek tartja. Az Ideg- és Ortopédiai Sebészek Amerikai Akadémiája közölte, a nyári világkongresszusra való meghívás nem jelenti a példátlan transzplantáció tervének támogatását, csupán megszólalási lehetőséget kívánnak biztosítani az olasz orvosnak.

Egy Robert White nevű amerikai orvos már az 1970-es évek elején kísérletezett majmoknál fejátültetéssel. Bár az akkori transzplantációk nem sikerültek, Canavero szerint 45 év alatt sokat fejlődött a műtéti technika.