Arnold, Levente
17 °C
32 °C

A válás növeli a szívrohamkockázatot

2015.04.15. 15:22

Egy amerikai kutatás szerint az elvált emberek nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot – írja az MTI. A 15 827 ember bevonásával végzett elemzés azt mutatta, hogy a válás a nőket érinti a legsúlyosabban: náluk az újraházasodás is csak kis mértékben csökken a szívroham kockázata.

A Circulation folyóiratban közölt tanulmány szerint a válással összefüggésbe hozott krónikus stressznek hosszú távú hatása van az emberi szervezetre. Azt már korábban is tudták, hogy egy közel álló személy halála nagy mértékben növeli a szívroham kockázatát, de a Duke Egyetem kutatói a válásról is hasonlót állapítottak meg.

  • A tanulmány ideje alatt, 1992 és 2010 között, nagyjából minden harmadik résztvevő legalább egyszer elvált.
  • Az egyszer elvált nők esetében 24 százalékkal volt magasabb a valószínűsége a szívrohamnak, mint azon társaiknál, akik házasságban maradtak.
  • A többszörösen elvált nőknél az arány 77 százalék volt.
  • Az egyszer elvált férfiaknál 10 százalékkal, a többszörösen elváltaknál 30 százalékkal nőtt a kockázat. Az ő esetükben viszont az újraházasodással csökkent a kockázat mértéke.

A kutatók arra jutottak, hogy az életmódban bekövetkező változások (például a partner jövedelmének kiesése) nem adnak magyarázatot a megnövekedett kockázatra. A tanulmány egyik szerzője, Linda George szerint a lelki fájdalom állandó stresszel sújtja az immunrendszert, ami növeli a gyulladások gyakoriságát és a stresszhormonok szintjét.

Az immunműködés a legrosszabb irányba változik, és ha ez az állapot évekig fennáll, akkor annak élettani következményei lesznek.

 mondta George, aki arról is beszélt, hogy a válás nagyobb lelki terhet ró a nőkre. A Brit Szívalapítvány ugyanakkor további kutatásokat szorgalmaz a témában, mielőtt a válást a szívroham fő kockázati tényezői közé sorolnák.