Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

A csecsemőknek jobban fáj, mint a felnőtteknek

2015.04.21. 13:05

Brit kutatók MRI-vizsgálatai azt az eredményt hozták, hogy a csecsemők agya a felnőttekéhez hasonló módon érzékeli a fájdalmat – írja az MTI. Az eredmények ismeretében a szakértőknek valószínűleg át kell majd értékelniük a fájdalomcsillapítást kisgyerekek esetében.

A vizsgálatban az Oxfordi Egyetem kutatói kimutatták, hogy fájdalom esetén az agynak ugyanazok a területei válnak aktívvá a csecsemőknél – 20 agyterületből 18 –, mint a felnőtteknél.

A kutatók alvó babák agyáról készítettek MRI-felvételeket, miközben a gyerekek talpát egy speciális pálcával enyhén bökdösték, ezáltal olyan érzést keltve, mintha ceruzával szurkálták volna őket. Összesen 10 egészséges, 1-6 napos csecsemőt, illetve 10, 23 és 36 év közötti felnőttet vizsgáltak.

A csecsemőket MRI-készülékbe helyezték, ahol a többségük elaludt. A felvételeket akkor készítették az agyukról, amikor a talpukat bökdösték. Az eredményeket összevetették a felnőttekével; ekkor derült ki, hogy a csecsemők agya ugyanazt a választ adta az enyhe bökésre, mint amikor a felnőtteket négyszer erősebb fájdalominger éri. Mindez arra utal, hogy

a babáknak jóval alacsonyabb az érzékelésküszöbük.

Rebeccah Slater, az Oxfordi Egyetem gyermekgyógyászati tanszékének munkatársa, a tanulmány vezetőszerzője kifejtette: mivel a csecsemők nem tudják elmondani, hogy mi fáj nekik, vizuális megfigyelések alapján nehéz megállapítani, hogy mijük fáj. Bár vannak, akik azzal érvelnek, hogy a csecsemők agya még nem eléggé fejlett ahhoz, hogy valójában érzékelje a fájdalmat, a mostani tanulmány azt bizonyítja, hogy ez nem igaz. Ennek ellenére még az 1980-as években is általános gyakorlat volt, hogy a sebészeti beavatkozáson átesett csecsemők nem kaptak fájdalomcsillapító szert, csak izomidegi blokkolót.

Slater szóba hozta, hogy a tavalyi, intenzív osztályon ápolt újszülöttek fájdalomcsillapításáról végzett felülvizsgálat eredménye szerint a csecsemők átlagosan napi 11 fájdalmas beavatkozáson esnek át, de 60 százalékuk semmilyen fájdalomcsillapítót nem kap.

A vizsgálatunk azt jelzi, hogy ezek a gyerekek nemcsak érzik a fájdalmat, de még érzékenyebbek is lehetnek a felnőtteknél. Ha végzünk fájdalomcsillapítást a műtéten áteső idősebb gyermekeknél, meg kell vizsgálni azt, hogy a kicsiknek kell-e fájdalomcsillapítót adni.