Az e-ciginél még a nemdohányzás is jobb

2015.04.21. 17:00

Két új tanulmány járt utána, hogy vajon az elektromos cigaretták segítenek-e a dohányzásról való leszokásban – írja az MTI. Az eredmények azt mutatják, hogy ez függ az eszköz típusától és használatának gyakoriságától, de a kutatók szerint a nikotintartalmú folyadékkal újratölthető, úgynevezett tartályos e-cigaretták használói körében a legmagasabb a leszokás esélye.

Sok szakértő véli úgy, hogy a nikotinos folyadékot belélegezhető gőzzé hevítő e-cigaretták a dohányzás kevesebb kockázattal járó alternatívái, ám biztonságuk továbbra is kérdéses.

Minden napra egy tartály

Az e-cigarettához eldobható vagy cserélhető patront használnak. A tartályos modellek külseje ettől eltér; e-folyadéknak nevezett, nikotintartalmú anyaggal lehet tartályukat újratölteni.

A két tanulmány egy 2012 decemberében, mintegy 1500 dohányos bevonásával végzett vizsgálaton alapul, melyet egy év múlva követett egy újabb felmérés. A szakértők az Addiction and Nicotine & Tobaccóban publikált tanulmányban azt írták, hogy akik a leszokás miatt váltottak e-cigire, azok inkább válasszák a napi rendszerességet, és a cigarettaszerű helyett a tartályos változatot ajánlják.

A tanulmányok további megállapításai:

  • Azoknak, akik 2012 decemberében napi szinten használták az e-cigit, 2013-ban 65 százaléka próbált meg leszokni a dohányzásról. Az e-cigarettát nem használók körében ez az arány csak 44 százalék.
  • A naponta e-cigizők 14 százaléka csökkentette legalább 50 százalékkal a dohányfogyasztását a megelőző évben. A nem e-cigarettázók közül csak hat százalék.
  • Az egy évvel későbbi felmérés 587 e-cigarettázója közül 76 százalék használt cigarettaszerű és 24 százalék tartályos modellt. A tartályos készülékek napi használóinak majdnem egyharmada szokott le a dohányzásról, az e-cigarettát nem használóknak csak 13 százaléka.

Sara Hitchman, aki a második kutatást vezette, elmondta, hogy ő sem érti, a tartályos e-cigit naponta használók miért szoknak le nagyobb valószínűséggel a dohányzásról.  • Tippek
  • Bankszámla