Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Depressziós? Gyógyszer helyett meditáljon

2015.04.21. 16:18

Egy 424 résztvevős vizsgálat szerint a meditációs terápia egy fajtája legalább olyan jól véd a depresszió kiújulásától, mint a ma kapható antidepresszánsok – írja az MTI.

A kétéves kutatás alatt a korábban depressziós résztvevők fele antidepresszánst kapott. A csoport másik fele úgynevezett éber figyelmen alapuló kognitív terápiában (Mindfulness-Based Cognitive Therapy, MBTC) részesült. A terápián arra tanították meg a pácienseket, hogy ismerjék fel és fogadják el a negatív gondolataikat és érzéseiket, és kezeljék őket, ahelyett, hogy visszacsúsznának a depresszióba.

A páciensek összesen nyolc terápiás csoportülésen vettek részt a páciensek, és ezen kívül otthon mindennap gyakorolniuk kellett. A következő hónapokban további négy ülés lehetőségét ajánlották fel nekik. A két év alatt minden résztvevőt rendszeresen megkérdeztek a kedélyállapotáról.

A meditációs terápián részt vevő pácienseknél 44 százalék volt a visszaesési arány. Az antidepresszánssal kezelteknél körülbelül 47 százalék.

Willem Kuyken kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem munkatársa szerint az MBCT emberek milliói számára lehet alternatív terápia. A kutatási adatok alapján öt, depresszión átesett páciensből négy visszaesik, ha sem gyógyszeres, sem kognitív terápiát nem kap.