Szabina
-2 °C
15 °C

Nincs szemük, mégis látnak vele

2015.06.08. 14:21

Amputált végtagú betegeknél gyakran fellépő jelenség a fantomfájdalom; ilyenkor úgy érzik, hogy a levágott végtagjuk viszket vagy fáj. Egy új kutatás kiderítette, hogy fantomfájdalom azoknál is felléphet, akiknek a szemgolyóját távolították el, sőt, náluk még fantomlátás is jelentkezhet.

A fantomszem-szindrómát (phantom eye syndrome, PES) már korábban is tanulmányozták, de a Liverpooli Egyetem pszichológusa, Laura Hope-Stone vezetésével nemrég elkészítették az eddigi legnagyobb tanulmányt a témáról.

A tanulmányhoz összesen 239 páciensnek küldtek kérdőíveket, akiknek rákbetegség miatt kellett kiműteniük az egyik szemgolyóját. Egyeseken alig néhány hónapja végezték el a műtétet; másoknál négy év is eltelhetett az. A megkeresettek háromnegyede küldte vissza a kérdőívet, részletesen beszámolva arról, hogy milyen az életük fél szemmel.

Illusztráció: A SHIELD ügynökei
Illusztráció: A SHIELD ügynökei
Fotó: Kelsey McNeal/ABC

Azok a páciensek, akiknek voltak vizuális érzékcsalódásaik – vagyis azt képzelték, hogy a hiányzó szemükkel látnak valamit – többnyire egyszerű színeket és formákat észleltek. Mások bonyolultabb alakzatokat is láttak; például háttereket, kaleidoszkópra vagy tűzijátékra emlékeztető effekteket, illetve néha konkrét helyszíneket és embereket is.

És szellemeket. Néhányan azt írták, időnként idegenek tűnnek fel a látóterükben.

  • „Egy alak sétál mellettem.” (82 éves férfi)
  • Mozgó emberek képei. Eltűnnek, ha jobbra pillantok. (78 éves férfi)
  • Sétáló emberek, illetve tárgyak és fények, amik nincsenek is ott. (77 éves férfi)
  • A sötétben embereket látok. (77 éves nő)
  • Mintha víz alatt úsznék a növények között. De sosem látok színeket. (52 éves férfi)
  • Arra ébredtem, hogy egy ismeretlen áll az ágyam mellett. (70 éves nő)

Bár a kérdőíves felmérés nem a legmegbízhatóbb kutatási módszer, Hope-Stone reméli, hogy az eredményeknek hasznát veszik az orvosok, akik rákbetegek szemét műtik. Mint mondta, a felmérés alapján már az is meghatározható, hogy milyen páciensek hajlamosabbak a fantomlátásra és a fantomfájdalmakra. Kiderült például, hogy a fiatalabbaknál gyakrabban lépnek fel a PES tünetei, a krónikus fájdalmak pedig elsősorban a depressziós, idegeskedésre hajlamos betegeket érintik – igaz, azt nem tudják, hogy ennek mi lehet az oka.

A válaszadók egyötödét – érthető módon – zavarták a fellépő mellékhatások, de voltak, akik kimondottan kellemesnek találták az élményt.

Az orvosok még ma sem ismerik a fantomjelenségek mögött húzódó okokat; az érzékszervek és a hozzájuk kapcsolódó agyterületek rendkívül komplex rendszert alkotnak. Megfigyelték például, hogy egyeseknél még egy érzékszervük elveszítése után is tovább működtek az érzékelésért felelős agyterületek, és továbbra is kommunikálni próbáltak. A tudósok gyanítják, hogy ennek a jelenségnek köze lehet a fantomfájdalomhoz, de a dolog mechanizmusát továbbra sem értik.