Dezső
14 °C
27 °C

Tovább pusztít a MERS-vírus Dél-Koreában

2015.06.08. 09:29

Újabb 23 MERS-esetet azonosítottak Dél-Koreában; ezzel 87-re emelkedett a Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttesben (MERS) megbetegedettek száma – írja az MTI. A dél-koreai egészségügyi minisztérium szerint a fertőzésnek már 6 halottja van.

Dél-Koreában 2300 embert helyeztek karantén alá a vírus terjedése miatt. Az országban május 20-án ütötte fel a fejét a betegség; vélhetően egy Szaúd-Arábiában járt férfi hurcolta be.

Az egészségügyi tárca beszámolója szerint a friss esetek közül tizenhetet a szöuli Samsung Egészségügyi Központban regisztráltak, ahol az első koronavírusos megbetegedést megerősítették. Dél-Koreában összesen huszonnégy olyan kórház van, ahol kimutatták a megbetegedést.

Nincs ellenszere

A MERS-betegeket kezelő kórházak listáját csak vasárnap, az első eset után csaknem három héttel hozták nyilvánosságra. A hatóságok attól tartottak, hogy gondokat okozhatna az egészségügyi ellátásban, ha az emberek elkerülnék a megnevezett intézményeket.

A félelem nem alaptalan. Az illetékesek később közölték, hogy a kór hétfőn újabb halálos áldozatot szedett. A 80 éves beteg Daejeon város egyik kórházában halt meg, ahol korábban kapcsolatba került egy MERS-fertőzöttel.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzés. Hasonlít az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS), de kevésbé fertőző. A betegek halálozási aránya magas  több mint 40 százalékos , és a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód: se a gyógyszer, se a terápia, se a védőoltás nem használ.

A járvány hatására már több mint húszezer külföldi mondta le a dél-koreai útját. A visszaadott jegyek alapján a visszakozók többsége kínai.