Szabina
-2 °C
15 °C

Elkészült az első érző műláb

2015.06.09. 17:10

Egy osztrák kutatócsoport elkészítette a világ első mesterséges, érző művégtagját, amivel a páciensek úgy érezhetik, mintha valódi lábuk lenne. A műtétet egy 54 éves férfin, Wolfgang Rangeren hajtották végre, aki 2007-ben veszítette el a jobb lábát; elmondása szerint olyan érzés a műlábat viselni, mintha visszakapta volna az igazit.

Hubert Egger, a Linzi Egyetem professzora elmondta, hogy a mesterséges művégtag szenzorai stimulálják a láb csonkjának idegeit, így a donor úgy érezheti, mintha valódi lábat kapott volna.

A műtétnél a sebészek újrahuzalozták a páciens idegrendszerét; a láb csonka vége alatt meghúzódó idegeket egészen a bőr felszínéig juttatták el. A csonkra hat szenzort kapcsoltak; ezek figyelik a sarokra nehezedő nyomást, valamint a lábujjak és a lábfej mozgását. A beérkező jeleket egy mikrokontroller dolgozza föl, majd továbbítja őket a stimulátorokhoz, amik a csonk idegvégződéseit manipulálják. A művégtag ilyenkor rezgéseket ad le, amit az idegek is felfognak, és továbbítják az agyba az ingert.

A korábban tanítóként dolgozó Rangernek azután amputálták a lábát, hogy stroke-ot kapott, és egy vérrög képződött a lábában. Már hat hónapja használja az új művégtagot, és nagyon meg van vele elégedve.

Már nem csúszom el a jégen, és meg tudom mondani, hogy sóderen, betonon, füvön vagy homokon járok. Még a kisebb köveket is érzem.

– mondta az 54 éves Ranger, aki a műtét óta kerékpározik, fut és hegyet is mászik. Az amputációk során gyakran fellépő fantomfájdalom sem kínozza, mióta megkapta az új műlábát.