László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fantasztikus eredményt ért el az oltásellenes mozgalom

2015.06.09. 09:13

Átverve érzi magát egy volt oltásellenes család, mert kiderült, hogy hatéves fiuk torokgyíkos lett. A torokgyík egyike azoknak a betegségeknek, amelyeket a rendszeres védőoltások segítségével egyszer már teljesen legyőzött az emberiség, Spanyolországban például 28 évvel ezelőtt volt az utolsó regisztrált torokgyíkos eset.

Az Olot városában élő család idősebbik gyereke kritikus állapotban fekszik a barcelonai kórház intenzív osztályán. Az egészségügyi hatóságok munkatársai most a fertőzés gazdáját keresik, ugyanakkor elismerik, hogy kevés esélyük lesz megtalálni az illetőt, az is lehet, hogy még csak a tüneteket sem produkálja. A szakemberek megfigyelés alatt tartanak nagyjából mindenkit, akivel a beteg fiú kapcsolatban lehetett az elmúlt időszakban, és az osztálytársainak elkezdték adni a megelőző gyógyszereket, illetve ellenőrizték, hogy mindegyikük be van-e oltva a betegség ellen. A beteg fiú szülei is észhez tértek, és fiatalabb lányukat is beoltatták.

A torokgyík vagy diftéria kellemetlen, ráadásul az esetek nagyjából 10 százalékában halálos, baktériumfertőzéssel induló betegség. Fő tünetei a torokfájás, az enyhe láz és a megdagadt mandulák. A betegség megjelenésekor fellépő gyulladás eredménye egy kékesfehér hártya, ami a mandulákon és a gégében alakul ki. A beteg ezt a gyíkbőrre emlékeztető, pikkelyes hártyát köhögi fel, innen ered a betegség neve. A halált is ez a hártya okozza: ha a beteg nem tudja felköhögni a levált hártyát, az elzárhatja a légutakat. A torokgyík vagy diftéria korábban gyakori halálok volt a gyerekek között, a modern orvoslás egyik nagy eredménye, hogy a betegség a diftériát okozó baktérium, a Corynebacterium diphtheriae termelte toxin inaktivált változatát tartalmazó védőoltás alkalmazásával szinte teljesen eltűnt.

Aki nem oltatja be a gyerekét a betegség ellen, az nem csak egy egyszerű betegséget kockáztat, az elzáródó légutak esetén légcsőmetszésre is szükség lehet, a betegség komplikációi közé pedig olyan, nyilván minden gyerekkort megszépítő betegségek tartoznak, mint a szívizomgyulladás vagy az ideggyulladás. Utóbbi esetén az arcizmok, illetve a nyelés folyamatát szabályozó területek is sérülhetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!