Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Tiltással harcol a szívroham ellen az USA

2015.06.17. 13:50

Három év múlva semmilyen ételben nem lehet hidrogénezett növényi olaj, ettől több ezerrel kevesebb halálesetet várnak.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (FDA) szerint a transzzsírsavak fő forrását jelentő, részlegesen hidrogénezett növényi olajok fogyasztásának biztonsága nem általánosan elismert, ezért az amerikaiak egészsége érdekében kivonják az élelmiszerforgalomból. Ez három év alatt fog megtörténni, és az FDA szerint évente több ezer halálos szívroham megelőzéséhez fog hozzájárulni – írja az MTI.

A transzzsírsavak fogyasztása az 1970-es évektől emelkedett meg az Egyesült Államokban, amikor a margarin népszerű lett. 2006-tól már kötelező volt feltüntetni az élelmiszerek címkéjén a transzzsírsav-tartalmat, de egészségügyi szakemberek szerint az amerikaiak még így is túl sokat esznek belőle, pedig a címkézés kezdete óta az FDA becslései szerint 78 százalékkal csökkent a fogyasztása.

Az olajok hidrogénezése megnöveli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását, továbbá megemeli a zsírok olvadáspontját is, így lehet előállítani szobahőmérsékleten félig szilárd állagú olajszármazékokat. A népszerű ételek közül nagyobb mennyiségű transzzsírsavat tartalmazhat többek között a sült burgonya és a sült hús, és a sütemények cukorbevonata. Transzzsírok ugyanakkor természetes úton is keletkezhetnek: egyes kérődzők, például a tehén és a kecske teje és testzsírja is tartalmazza.

Magyarországon 2014. február 18-tól, az Európai Unióban harmadikként (Ausztria és Dánia után) korlátozták a végső fogyasztónak szánt élelmiszerek transzzsírsavtartalmát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete szerint a transzzsírsavak megengedett legnagyobb mennyisége az élelmiszer összes zsírtartalmának 2 százaléka, de kisebb - 20 százalék, illetve 3 százalék alatti - zsírtartalmú termékeknél ez az érték 4 százalék, illetve 10 százalék is lehet.