Laura, Alida
15 °C
32 °C

Itthon először végeztek kombinált szívtranszplantációt gyermeken

2015.06.18. 14:52

Először végeztek Magyarországon komplex érhelyreállító műtéttel kombinált szívtranszplantációt egy gyermeken, akinek összetett szívfejlődési rendellenessége volt – írja az MTI. Az úttörő műtét sikerét Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgató főorvosa jelentette be csütörtökön.

A transzplantált 11 éves kisfiúnak a bal szívkamrája csökevényesen fejlődött ki, jobb szívkamrája pedig nehezen működött, emiatt szívelégtelenség alakult ki nála. Ráadásul baloldali tüdővelője is alulfejlett volt, ezért felmerült a szív-tüdő transzplantáció lehetősége is, ám gyerekeknél erre nagyon korlátozottak a lehetőségek.

Először a tüdőereket kellett alkalmassá tenni a transzplantációhoz. Tovább nehezítette a beavatkozást, hogy nagyon rövid idő állt rendelkezésre a műtét elvégzéséhez, mivel a szív messziről, az Eurotransplant programon keresztül érkezett. A kisfiút már hazaengedték a kórházból, az orvosok szerint jó minőségű életet élhet a jövőben.

A műtét a 2006-ban indított gyermek-szívtranszplantációs program végállomásának tekinthető. A program az egyszerű esetektől indulva haladt a bonyolult beavatkozást igénylő műtétek felé, azzal a végcéllal, hogy a magyarországi gyermekek számára is elérhető legyen ez a fajta szívátültetés. Ofner szerint ilyen típusú műtéteket Európában is csak kevés centrumban végeznek.

A sajtótájékoztatón beszámoltak egy másik sikeres beavatkozásról is. Egy vírusos szívizomgyulladásban szenvedő 14 éves lánynál alkalmaztak műszívkezelést, amely annyira sikeres volt, hogy a lány teljesen meggyógyult. Ez azt bizonyítja, hogy a műszívkezelés nemcsak kiegészítheti, hanem ki is válthatja a transzplantációt - mutatott rá Ofner Péter.