Ervin
14 °C
21 °C

17 éves holttestében találtak ebolát

2015.06.30. 09:23

Libériában egy elhunyt 17 éves fiatal holttestében mutatták ki az ebola vírusát – jelentette be az afrikai ország egészségügyi miniszterhelyettese. Tolbert Nyenswah, aki a vérzéses lázzal járó fertőzés elleni küzdelmet irányítja a nyugat-afrikai országban, elmondta, hogy a fiatal június 24-én halt meg Nedowein településen, közel az ország nemzetközi repülőteréhez – írja az MTI.

A férfit halála előtt nem vizsgálták meg, hogy szervezete hordozza-e az ebola vírusát. Egyelőre nem tudni, hogy miképpen fertőződött meg. Nyenswah elmondta, hogy az ügyben vizsgálat indult, de az embereknek nem kell pánikba esniük, mert Libériában nem tudnak más ebolafertőzéses megbetegedésről.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 9-én ebolamentessé nyilvánította Libériát, miután azt megelőzően 42 napig nem észleltek új megbetegedést. A WHO adatai szerint 2013 decembere óta a három nyugat-afrikai országban 11 100 ember halt bele a vérzéses lázzal járó betegségbe, csaknem fele Libériában, ahol tavaly augusztus és október között tetőzött a járvány.

A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót felfedezték.