Olga, Liliána
22 °C
35 °C

A Föld harmadának nincs saját vécéje

2015.07.01. 16:03

A bolygó lakosságának egyharmada még mindig nem rendelkezik saját otthoni vécével – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) közös jelentéséből. 

A kedden kiadott dokumentum szerint az illemhelyet nélkülözők továbbra is szennyezik a vízforrásokat, és veszélyt jelentenek a közegészségre, valamint világszerte több millió ember biztonságára – írja az MTI. Mindez hozzájárul a rosszul tápláltsághoz és a gyerekkori alulfejlettséghez, évente 161 millió gyereknek okozva testi és mentális károsodást.

„Mindaddig, amíg nem él mindenki megfelelő higiéniai körülmények között, nincs remény a vízellátás minőségének javulására, és továbbra is túl sokan fognak meghalni fertőzött víz által terjesztett betegségekben" – írta közleményében Maria Neira, a WHO közegészségügyi részlegének vezetője.

A jelentés kiértékeli az ENSZ 2000-ben kitűzött globális céljaiban – köztük abban, hogy mindenki számára biztosítsák a tiszta ivóvizet és a higiéniai berendezéseket – elért eredményeket. A határidő idén lejár, és az ENSZ jelenleg a fenntartható fejlődést szolgáló újabb célok kidolgozásán fáradozik, amelyek megvalósítására mintegy 2,5 billió dollár áll rendelkezésre 2030-ig.