Az autistáknak rossz a szaglásuk és az ízlelésük

2015.07.08. 16:59

Az autista gyerekek korai szűrését segítheti, hogy nem tesznek különbséget a szagok és az illatok között – állapították meg az izraeli Weizmann Intézetben. Az MTI beszámolója szerint a neurobiológiai tanszékén végzett kísérletek arra a megfigyelésre épültek, hogy ösztönösen hosszabb ideig lélegezzük be a kellemes illatokat, mint a kellemetlen szagokat.

A 18 egészséges és ugyanennyi autista gyerekkel végzett kutatásból viszont az derült ki, hogy az autista gyerekek nem észlelik ezt a különbséget: ugyanolyan hosszú ideig szaglásztak akár jó, akár rossz szagokat éreztek – írja a Jediót Áhronót honlapja. A kutatást Noam Sobel professzor, az intézet tanszékvezetője irányította. A kutatás 81 százalékos pontossággal ismerte fel a beteg gyerekeket az egyszerű módszer segítségével.

Az eredmények alapján kevesebb mint tíz perc alatt meg tudták állapítani az autizmust és annak hozzávetőleges súlyosságát is, ráadásul nyelvtudás, beszéd és feladatok elvégzése sem szükséges hozzá. Mindez azzal jár, hogy az egészen pici gyerekekkel is elvégezhető a szaglásos szűrés alkalmazása.

Mindezek alapján a Weizmann Intézet kutatói remélik, hogy a jövőben minél korábban diagnosztizálhatják a betegséget, így korábban megkezdődhet és eredményesebb lehet az autista gyerekek kezelése.  • Tippek
  • Hírek