Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Új szemcsepp fordítja vissza a hályogosodást

2015.07.24. 13:13

A szteroidok fő molekulája, a lanoszterol képes növelni a szemlencse átlátszóságát szürkehályogban szenvedő kutyák esetében - írja az MTI. A most csak műtéttel orvosolható betegség a jövőben talán az ember esetében is gyógyítható lesz szemcsepp alkalmazásával.

A szürkehályog a szemlencse elszürkülésével járó betegség, amely a lencsében látható homályról kapta nevét. A beteg látása olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. A betegség az idős emberek látásromlásának leggyakoribb oka. A 65-75 éves kor közötti népességnek több mint fele szenved tőle.  Most nincs semmilyen gyógyszer, amely megakadályozná a betegség kifejlődését, vagy visszafordítaná azt.  

Kínai és amerikai kutatók tanulmánya szerint, ami a Nature című tudományos lapban jelent meg, a lanoszterol képes csökkenteni ezt a vízfüggönyt. Ez a molekula ugyanis képes szétzúzni a szemlencse homályát okozó fehérjéket. A lanoszterolt tartalmazó szemcseppet idős kutyákon és nyulakon tesztelték, akiknél azt tapasztalták, hogy hat hét után javult látásuk.

Szervezetünk egyébként maga is termel lanoszterolt, de az öregedéssel csökkent a mennyiség, és ez utat nyit a szürkehályog kifejlődése előtt.

Kang Zhang, a Kaliforniai Egyetem szemészkutatója azt reméli, hogy az első klinikai próbák emberekkel egy-két év múlva elkezdődhetnek, és öt éven belül elérhetővé válik a szemcsepp.