Meghalt Czeizel Endre

2015.08.10. 09:46
Elhunyt az orvos, akit a hetvenes években ismertek meg szélesebb körben Magyarországon, miután a tévében szerepelt tudományos-ismeretterjesztő műsorokban. Több intézetet igazgatott, rengeteg díjat kapott, az emberek veleszületett rendellenességit kutatta, majd nyugdíjba vonulása után híres emberek családfái alapján próbált rájönni, mitől lesz valaki géniusz. Leukémiás volt.

Életének 81. évében, hétfő hajnalban elhunyt Czeizel Endre, Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, Kenedy-díjas orvos, genetikus, epidemiológus - tájékoztatta az orvos-genetikus lánya hétfőn az MTI-t.

Czeizel 2013 januárjában mondta el nyilvánosan, hogy leukémiás. Miután egyszer már leküzdötte a kórt, szeptemberben újra kórházba került, és kemoterápiás kezelésre szorult. 2014 szeptemberében bemutatta a Dr. Czeizel magzatvédő multivitamint. 2014-ben már úgy tudta, maximum két éve van hátra.

A halálról a Születésünk titkai című könyvében így írt: „Félünk a haláltól. S a halállal szemben a halhatatlanság lehetőségével áltatjuk magunkat. A fáraók piramisokat építettek, a költők ódákat írtak, a mérnökök Eiffel-tornyokat szerkesztettek. A társadalmi halhatatlanság azonban sajnos, csak kevés embernek adatik meg. Van viszont a halhatatlanságnak egy hétköznapibb, de sokkal emberibb megnyilvánulása: a gyermek, a gyermekek. Hiszen gyermekeinknek átadjuk kromoszómáinkat és génjeinket, személyes nézeteinket, elveinket, tudásunkat. S gyermekeinktől remélhetjük megvalósított terveink és tetteink folytatását, elvetélt reményeink megvalósítását-s így, akinek gyermeke van, az tulajdonképpen halhatatlan.”

Czeizel több mint 300 angol tudományos mű, 29 magyar ismeretterjesztő, valamint 17 tudományos szakkönyv szerzője volt. Nyugdíjba vonulása után után a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány tudományos igazgatójakén tehetséges emberek családfaelemzése alapján azt kutatta, mitől lesz valaki géniusz. Czeizel betegségéről és tulajdonképpeni haldoklásáról is írt könyvet, ott M. Kiss Csaba volt a társszerző. Utolsó, Kertész Imre és a sors című könyve is erről a témáról szólt; Pilinszky János családjáról szóló elemzése nyilvánosan is megjelent, ahogy a Szilárd Leóról írt értekezése is.

Ismertségét itthon a hetvenes években futó ismeretterjesztő tévéműsorainak köszönheti: Az öröklődés titkai, a Születésünk titkai, a Jövőnk titkai, Az élet él és élni akar, a Ki viszi át a szerelmet, a Szexfilm, az AIDS és a Génjeink titkai című sorozatok generációk tudását alapozták meg.

Születésünk titkai

A fiatalabbak viszont már inkább a bulvárlapokban találkozhattak a nevével, élete utolsó állomásait elég gyakran osztotta meg a lapokkal. 2014 nyarán a bulvárlapok írták meg, hogy Czeizel ismételten apa lesz. Második kapcsolatából is van már közös gyereke, András, míg Barbara, Balázs és Gábor a korábbi házasságából született. Utóbbi nevében Czeizel pár éve nyilvánosan coming outolt.

Rájött a folsav fontosságára

2014-ben bemutatott multivitaminjának kutatásait még a kilencvenes években alapozta meg. Tudományos sikerét Dudás Istvánnal közös, a New England Journal of Medcine című szaklapban megjelent tanulmánya hozta meg [PDF].

Czeizel és Papp Zoltán orvos, szülész-nőgyógyász igazolták, hogy a folsav (B9-vitamin) szedése a fogamzás előtt, a fogamzás környékén és a terhesség első három hónapjában csökkenti a velőcsőzáródási rendellenesség (VZR) előfordulását.

Közösen kidolgozták a folsav tervezett alkalmazását: a gyermekvállalást tervező nőknek már a fogamzás előtt, a gyermekvállalás szakaszában javasolják szedését, így biztosítható, hogy a fogamzáskor megfelelően magas legyen a folsav-koncentráció az anya vérében.

A Dr. Czeizel multivitamin előtt az Elevit nevű, szintén terhes anyáknak szóló, folsavat tartalmazó multivitaminnal foglalkozott.

Veleszületett rendellenességeket kutatott

Elítélték

1994-96-ban több, nehéz anyagi helyzetben lévő magyar nő a tengerentúlon szülte meg és adta örökbe gyermekét, amiért 1-8 ezer dollárt kapott. Az ügyleteket az Egyesült Államokból Gáti Marianna magyar származású amerikai-magyar állampolgár irányította, de több embert, köztük Czeizelt is elítéltek, akik elősegítették a jogellenes örökbe adásokat.

2002-ben az első fokú bíróság az orvost „négyrendbeli emberkereskedelemben való bűnrészesség” miatt egy év hat hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Czeizel Endre 1935. április harmadikán, Budapesten született. Középiskolai tanulmányait a budapesti cisztercitában és II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban végezte, orvosi diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte.

Fő kutatási területe a veleszületett rendellenességek kutatása és megelőzése volt. Igazolta a magzatvédő vitamin szerepét a fejlődési rendellenességek megelőzésében. 1970-től vezetője a Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának (25 éves működését tanulmányban foglalta össze). 1973-ban létrehozta a Veleszületett Rendellenességek Kóroki Monitorját. 1996-98 között a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatója, innen ment nyugdíjba. 

A hetvenes évektől genetikai tanácsadást is végzett, kidolgozta a genetikai tanácsadás úgynevezett magyar módszerét, majd az 1980-as években pedig az optimális családtervezési modellt. 2014-ben úgy értékelte, életművét szétverték, az általa felépített dolgokból nem sok minden maradt.

Elnöke volt a Magyar Tehetséggondozó Társaságnak, az International Clearinghouse for Birth Defect Monitoring Systemnek és az European Environment Mutagenic Societynek, alelnöke a washingtoni Humángenetikai Világkongresszusnak, szakértője WHO-nak.

Czeizel munkásságát rengeteg díjjal ismerték el: megkapta a Semmelweis-díjat, hatvanadik születésnapján a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 2000-ben megkapta az USA Kennedy-díját, valamint 2002-ben megkapta az USA Fejlődési Rendellenességek Megelőzése Bizottságának díját. Emellett kétszeres Markusovszky-díjas, SZOT-díjas, Ifjúsági-díjas, Kiváló Orvos, Fényes Elek Emlékéremes volt. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport