Emánuel
3 °C
13 °C

Óriási kamu a paleo diéta

GettyImages-475060204
2015.08.14. 09:34

Újabb kutatás sorakoztat fel tudományos bizonyítékokat amellett, hogy a napjainkban népszerű paleo étrendnek valójában nem sok köze van a nevét adó paleolit korhoz. Ez nem véletlen, ugyanis a vizsgálatok szerint őseink nem jutottak volna messze egy ilyen diétával, de legalábbis nem arra a fejlettségi szintre, ahol ma tartunk.

A paleo étrend lényege, kicsit leegyszerűsítve, hogy magas fehérje- és alacsony szénhidrátbevitelre épít, és úgy általában a feldolgozott élelmiszerek kerülésére ösztönöz, illetve a már a paleoit korban, vagyis a mezőgazdaság megjelenése előtt is elérhető ételeket preferálja. A hús, hal és a legtöbb zöldség és gyümölcs jöhet, a gabona, krumpli és hasonlók nem.

A Quarterly Review of Biology folyóiratban megjelent új tanulmány szerint viszont őseinknek ugyanakkora szükségük volt a szénhidrátra, mint nekünk, és szerették is a magas szénhidráttartalmú ételeket, még ha gyűjtögetéssel szerezték is be növénytermesztés helyett.

A kutatók régészeti, genetikai és fiziológiai szempontokat is figyelembe vettek. Hárommillió éves fogakat és a tulajdonosaik élőhelyének korabeli növényzetét vizsgálták, és azt találták hogy őseink előszeretettel fogyasztottak keményítőben gazdag gumós növényeket. A tanulmány szerint a maival szemben az eredeti paleo étrendnek azért is  lehettek  fontos részei, mert a hússal szemben megbízható és kiszámítható tápanyagforrásnak számítottak, könnyebben és hatékonyabban lehetett beszerezni őket a föld alól, mint vadászni.

Emellett az evolúcióval és az emberi tápanyagszükséglettel kapcsolatos tapasztalatokból is arra következtetnek a kutatók, hogy a fejlődéshez szükséges nagy energia nem származhatott volna kizárólag a húsban megtalálható fehérjéből, ami túlzásba véve még ártalmas is lehet. Ezt támasztja alá az is, hogy a nyál összetétele úgy változott, hogy könnyebben lebonthassa a keményítőben gazdag növényeket.

Emellett az ember már ekkor elkezdett ismerkedni a főzéssel, ami könnyebben fogyaszthatóvá tette a hús mellett a növényeket is. Sőt, a szaporodásra is jótékony hatással lehetett ez az étrend, mert segítette a magzati fejlődést, és a szoptató anyukáknak is jót tett. Összességében tehát a kutatók arra jutottak, hogy az emberi evolúció során

a növényi szénhidrátok és a hús is az étrend szükséges és egymást kiegészítő összetevői voltak.

Korábbi kutatások is megkérdőjelezték már a paleo diétának a paleolit kor emberének étrendjével kapcsolatos feltételezéseit. A Georgiai Állami Egyetem kutatója például arra jutott, hogy az ősembernek nagyjából annyira volt speciális az étrendje, mint egy medvének, és leginkább azt ette, amibe épp belebotlott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!