Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Rákos sejteket gyógyít a marihuána

2015.08.24. 17:57

Az amerikai kormány elismerte, hogy a marihuána képes megölni a rákos sejteket – írja a Telegraph. A Nemzeti Rákkutatási Intézet kutatását egereken és patkányokon végezték.

Az intézmény oldalán található közlemény szerint a laboratóriumi és állat kísérletek bizonyították, hogy a kannabiodid valószínűleg képes megölni a rákos sejteket, miközben védelmezi az egészségeseket.

Képesek megállítani a tumor növekedését, a rákos sejt megölésével, azáltal, hogy blokkolják a sejt növekedését és a növekedéshez szükséges vér eljutását a daganathoz. 

– fogalmazták meg a kutatók a kannabiodidok gyógyulást segítő hatását. 

A rágcsálókon végzett kísérletek bizonyították, hogy a kannabiodid képes csökkenteni a vastagbél, a máj és a mell elrákosodásának esélyét.  Hozzáteszik ugyanakkor: egyelőre nincs elég bizonyítékuk arra, hogy ezt a módszert embereken is használják terápiás céllal.

A Rákkutatók szövetségének szóvívője szerint viszont

semmi bizonyíték nincs arra, hogy az emberre is hasonló hatással lennének a kannabisz-származékok.

Az USA több államában már így is legális a marihuána fogyasztása, de kifejezetten csak orvosi céllal. A kutatásnak az eredményei minden bizonnyal segítenek majd a legalizációt követelőknek az érvelésben.