Ismét van gyermekbénulás Európában

2015.09.03. 10:49

Öt év után újra feltűnt a gyermekbénulás vírusa Európában: két gyerek is megfertőződött Délnyugat-Ukrajnában a polio vírussal – írja az MTI.

Ukrajnában csak a gyerekek fele van beoltva a gyermekbénulás (poliomyelitis) ellen, és a vírus továbbterjedésének is nagy az esélye. Ez egy újabb visszalépés a betegség világszintű kiirtásáért tett eddigi erőfeszítésekben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint kicsi az esélye, hogy a vírus továbbterjedhet a szomszédos országokba, vagyis Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába és Magyarországra.

A gyermekbénulást okozó polio vírus szennyezett élelem vagy víz által juthat a szervezetbe a szájon át. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia. A betegség megtámadja az idegrendszert, és órákon belül bénulást okozhat.

Minden kétszázadik fertőzés maradandó bénulást eredményez. A betegség gyógyíthatatlan, de oltással megelőzhető a fertőződés.

A WHO 1988-ban indította a gyermekbénulás kiirtását célzó programját. A fertőzöttek száma emiatt 1988 és 2012 között 99 százalékkal csökkent; a korábbi 350 000 esetből mindössze 223 maradt. A vírust utoljára 2010-ben észlelték Európában.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM