Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Egyre többen halnak meg a légszennyezés miatt

2015.09.17. 15:20

Az ózonnal és finomszemcsés anyagokkal szennyezett levegő évente 6,6 millió ember idő előtti halálát okozhatja a következő 35 évben, ha nem történik jelentős előrelépés a levegőminőség javítása érdekében – írja az MTI egy friss kutatás eredményei alapján.

A Nature című folyóiratban közölt tanulmány szerint a kültéri légszennyezettség már most évente 3,3 millió ember halálát okozza világszerte. Ezek többsége Ázsiában történik, ahol a háztartási eredetű kibocsátás komoly hatással van az emberek egészségre. Ez a szám duplázódhat meg megfelelő intézkedések hiányában a következő 35 évben.

Néhány országban a vezető halálokok közé tartozik a levegőszennyezettség, sok másikban pedig jelentős problémaként kezelik

– mondta a kutatást vezető Jos Lelieveld, a mainzi Max Planck Kémiai Intézet munkatársa.

A légszennyezettséggel összefüggő halálozások leggyakoribb oka szívbetegség, agyi érkatasztrófa és krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), de összefüggésbe hozták már a tüdőrákból és akut légúti fertőzésekből eredő halálozással is.

A légszennyezettség egészségre gyakorolt hatásának globális vizsgálata nem egyszerű feladat, részben azért, mert nem mindenhol ellenőrzik a levegőminőséget és mert a szennyező részecskék mérgező hatása a forrásuktól függ. Lelieveld és csapata ezért egy globális légkörösszetételi modellt, népességi adatokat és egészségügyi statisztikákat vetett össze, hogy megvizsgálják a kültéri légszennyező anyagok, elsősorban a 2,5 mikronnál kisebb átmérőjű finom porszemcsék korai halálozáshoz való relatív hozzájárulását.

Az eredmények azt mutatják, hogy Indiában és Kínában például a fűtésből és sütésből származó kibocsátás az oka a légszennyezettséggel összefüggő halálozások jelentős részének, míg az Egyesült Államok nagy részén és néhány másik országban a közlekedésből és áramfejlesztésből származó kibocsátás számít kritikusnak. Az Egyesült Államok keleti részén, Európában, Oroszországban és Kelet-Ázsiában a mezőgazdaságból származó kibocsátás a legfőbb forrása a 2,5 mikronnál kisebb átmérőjű finom porszemcséknek, amelyek az ember tüdejébe jutva betegséget és halált okozhatnak.