Szupertripperjárvány tört ki Angliában

2015.09.18. 10:51

Tripperjárvány terjed Anglia északi részén. A szexuális úton terjedő fertőzést okozó baktérium olyan törzse okozza, amely különösen ellenálló az antibiotikumokkal szemben – írja a BBC.

A járvány kiindulópontja Leeds, itt tizenkét esetről tudni, és további négy megbetegedést jelentettek Macclesfield, Oldham és Scunthorpe városából. A szakemberek szerint ennél is több lehet az egyelőre be nem jelentett eset.

Ha ez válik az uralkodó törzzsé az Egyesült Királyságban, nagy bajban vagyunk

– mondta Peter Greenhouse egészségügyi szakértő, aki szerint ugyan nem tűnik soknak az eddigi betegek száma, de arra utal, hogy sokkal több terjed ebből a törzsből, ezért amilyen gyorsan csak lehet, ki kell irtani.

A nagy figyelmet az indokolja, hogy a most terjedő törzs magas ellenállást mutat az azitromicin nevű antibiotikummal szemben, amelyet általában a tripper ellen használni szoktak.  Greenhouse szerint ez az első ilyen eset, amely országos készültséget indokol.

A járvány még márciusban kezdődött. A megfékezését az antibiotikum-rezisztencia mellett az is nehezíti, hogy sok esetben nem könnyű felismerni, és az eddig dokumentált esetek egy részénél a betegek az ország távolabbi pontjain élő partnerekkel is szexeltek.

A tünetek között előfordulhat sűrű zöldes vagy sárgás váladék a nemi szervekből, vizelés közbeni fájdalomérzet, és a nőknél menstruációs cikluson kívüli vérzés. Ha nem kezelik, a fertőzés meddőséghez és kismedencei gyulladáshoz vezethet, illetve terhesség esetén tovább is öröklődhet.

A járványt más antibiotikum-típusokkal képesek lehetnek kezelni, de ettől még a magas ellenállás aggasztó, illetve fennáll a veszély, hogy a baktérium mutálódik, és az alternatív szerekkel szemben is ellenállóvá válik.

Az antibiotikum-rezisztencia az utóbbi években egyre súlyosabb probléma világszerte. Korábbi cikkünkben olvashat arról, hogyan próbálnak a kutatók megbirkózni vele.  • Hírek
  • Bankszámla