Árpád
-2 °C
4 °C

Habszivacsból készül a jövő műszíve

2015.10.03. 11:11

A kevés szívdonor miatt ma 123 ezren vannak a szívátültetésre várók listáján. A mérnököknek emiatt mesterséges szíveket kell gyártaniuk. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) által jóváhagyott műszívek külső szivattyúi a szívverés működését próbálják utánozni, de a szívizom tartósságával csak kevés műszer vetekedhet. (A szervezetben ez az egyetlen olyan izomtípus, ami hosszú ideig képes nagy erőkifejtésre.)

A Cornell Egyetem kutatóinak legújabb fejlesztése ezen segíthet. Habszivacsból olyan műszívet fejlesztettek, amely minden eddiginél nagyobb mennyiségű testfolyadékot képes továbbítani – legalábbis a rivális mesterséges szíveket sorra lepipálja. A fejlesztéssel kapcsolatos tanulmány nemrég jelent meg az Advanced Materials szaklapban.

A fejlesztés az úgynevezett lágy robotika, illetve a mesterséges izmok fejlődésének köszönhetően valósulhatott meg; ezek viszonylag hatékonyan léphetnek kapcsolatba a test természetes szöveteivel. A kutatók rugalmas szilikonból tervezték meg a műszívet; ellentétben az FDA által jóváhagyott, jóval merevebb műszívekkel, ez porózus anyagból készült, így a levegő és a testfolyadék is könnyebben keresztüláramlik rajta.

Emiatt viszont a konstrukció is jóval egyszerűbb, mint más, hasonló eszközöknél. A műszívet egy külső szivattyú működteti; ez orvosi fémből készült, és nem lép reakcióba a szövetekkel. A habszivacsot egy vékony műanyagréteggel burkolták be, hogy megakadályozzák a szivárgást.

A habszív a teszteken kiválóan teljesített, de ez nem jelenti azt, hogy holnaptól már ezeket fogják bevarrni a páciensekbe. Ennek több oka is van:

  • A műszívnek csak két kamrája van, míg az emberi szívnek négy.
  • Az új anyagot még nem tesztelték magasabb hőmérsékleten, pedig a szervezetben ilyen is előfordulhat, például láz esetén.
  • Hiába a hatékonyság, a műszív dobogási sebessége még mindig korlátozott; ha túl sok folyadékot szív fel, a habból szivárogni kezd a vér.

Ha a kutatók komolyan gondolják a klinikai teszteket, ezeket a hibákat még ki kell javítaniuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?